Kuva: AOP

Kuva suomalaissotilaista vuodelta 1944 muutettiin värilliseksi - lopputulos pysäyttää

07.12.2017 15:00 - Mikko Räsänen

Toisen maailmansodan aikainen valokuva herätettiin henkiin kuvankäsittelyllä.

Suomen itsenäisyyspäivän kunniaksi monet ovat julkaisseet sosiaalisessa mediassa aiheeseen liittyviä kirjoituksia. Yhden pysäyttävimmistä on julkaissut valokuvaaja Iiro Rautiainen, joka on keksinyt uuden tavan havainnollistaa Suomen historiaa. Rautiainen on löytänyt vuonna 1944 otetun kuvan Suomen armeijan tykkimiehistä, jotka ovat pst-tykillään tuhonneet 26 vihollisen hyökkäysvaunua. Hän on muuttanut tuon vanhan mustavalkoisen valokuvan värilliseksi digitaalisen kuvankäsittelyn keinoin. Muokkauksen syyn hän perustelee näin:

"Mustavalkoinen kuva eriyttää kuvan tilanteen aina hieman liikaa, jolloin sen sisältö saatetaan nähdä vain otoksena "sieltä jostain menneisyydestä". Halusin kuvaa värittämällä muistuttaa kuitenkin siitä miten nämäkin kuvan herrat olivat aivan tavallisia nuoria miehiä omine tulevaisuuden tavoitteineen. Mutta silti he päättivät antaa kaikkensa maamme eteen. Työstäessäni kuvaa en voinut olla ajattelematta kuinka jokainen kuvan miehestä muistuttaa jotakuta ystävistäni ja kuinka itsekin voisi olla tuossa ryhmäkuvassa. Värikuva on asteen lähempänä todellisuutta ja toivonkin että heidän uhrauksensa eivät jäisi unholaan tänään maamme 100 -vuotis syntymäpäivänä."

Rautiainen päättää kirjoituksensa kiittämällä kaikkia Suomen sotien veteraaneja.

Katso pysäyttävä kuva alta.

Myös monet kansainväliset supertähdet ovat lähettäneet onnittelujaan 100-vuotiaalle Suomelle. Katso videotervehdykset täältä

Lue myös: Maailmantähdet onnittelevat 100-vuotiasta Suomea - katso Ylen keräämät videot

Kilpailut

Uusimmat