Kuva: Shutterstock

Riikan työssä kuolema on vahvasti läsnä: "Viimeiset toiveet ovat usein hurjan kauniita"

21.06.2020 13:15 - Senja Rapila

Riikka Koivisto työskentelee saattohoitopotilaiden kanssa. Hän kertoo, että työtä aloittaessa hänet yllätti, kuinka pieniä ja kauniita kuolevien potilaiden viimeiset toiveet olivatkaan.

Mitä elämästä voi oppia kuolevilta? Radioplayn uutta podcast-ohjelmaa Elämän ja kuoleman rajalla luotsaavan Riikka Koiviston työtä on käydä saattohoitokodissa viimeisiä keskusteluja kuoleman rajalla olevien eri ikäisten ihmisten kanssa sekä tukea läheisiä menetyksen keskellä. 

Riikka kertoi Radio Novan Niina Backmanille haastattelussa, että elämän rajallisuudesta puhuminen on erittäin tärkeää myös arjessa. Riikka kertoo haastattelussa, että hän on oppinut puhumaan kuolemasta oman sairastumisensa kautta.

- Olen pelännyt kuolemaa ja kuolemaa joskus paljonkin. Olen lapsena sairastanut syövän ja joutunut katsomaan elämää ja kuolemaa silmästä silmään, kun ei tiennyt mitä käy, jääkö eloon vai kuoleeko. Kyllä silloin pelkäsin, että hyvänen aika entä jos tämä loppuukin, en halua. Elämästä luopumisen näkökulmasta pelkäsin kuolemaa, en niinkään fyysisenä tapahtumana. Sen jälkeen minulle on ollut aina todella helppoa jutella elämän rajallisuudesta, Riikka kertoo.

Hän on töissä saattohoitokodissa vaativien asioiden äärellä. Hän on sosiaalipsykologian palliatiivisen hoidon erityisyksikön saattohoitokodin johtaja. Lisäksi hänellä on johtotyönsä rinnalla myös psykoterapeutin rooli kuolevien ja heidän läheistensä tukena.

Haastattelussa Riikka kertoo, että kuolevan viimeisillä hetkillä on monia tärkeitä asioita, mitä tulisi huomioida. Yksi näistä on läheisyys ja kuolemasta keskustelu. Jos kuolevalla on mieltä painavia asioita, niitä tulisi käsitellä. Käsittelyn ja avoimen keskustelun jälkeen on todennäköistä, että kuoleva hyväksyy sen mitä elämässä jäi kesken.

- Silloin on rauha oman elämänsä kanssa, jotta kuolemisen hetki olisi mahdollisimman rauhallinen ja jotta ihminen olisi itse mahdollisimman valmis.

- Kuolevien kanssa on hämmästyttävää, miten kauniisti he näkevät asioita ja puhuvat kuolemasta myös positiivisen valon kautta, kärsimyksen päättymisen näkökulmasta. Puhutaan myös paljon elämästä ja siitä, mikä elämässä on hyvää ja mahdollista.

Jos kuoleva on liian heikko puhumaan tai menettää puhekykynsä, on silti tärkeä pysyä lähellä.

- On tärkeää, että kun sanat eivät ole enää mahdollisia, jos kuoleva ei pysty vaikka puhumaan, hän saattaa vielä tuntea ja kuulla hyvin. On tärkeää, että on sitä kosketusta, lämmintä hoitoa ja läsnäoloa, että kuoleva ei jää yksin siinä tilanteessa.

"Toiveet ovat hurjan kauniita"

Riikka kertoo Niinalle, että hänen kuolevien ihmisten viimeiset toiveet ovat usein yksinkertaisia ja kauniita.

- Toiveet ovat hurjan kauniita ja se mikä itseäni aina eniten yllätti silloin, kun tulin tällaiseen yksikköön töihin missä hoidetaan nuoria ja aikuisia kuolevia potilaita, oli kuinka pieniä ne toiveet olivat. Ne ovat kuitenkin heille elämän kokoisia ja valtavan isoja, elämän laadun näkökulmasta. Ne toiveet, mitä voi tulla, voivat olla ihan sellaisia, että haluaakin syödä ruuan tilalla pelkästään karamellia, haluaa saunaoluen, haluaa nähdä ulkona oravia tai haluaa kokea tuulen tuiskun tai sateen ihollaan, Riikka kertoo.

- Toteutin juuri yhden kuolevan henkilön toiveen, hän halusi kirjoittaa kolmelle lapselleen kirjeet. Hän saneli ja minä kirjoitin ne puhtaaksi. Hän sai siitä sellaisen tyynen olon, että ihanaa, nyt hän ehti tehdä tämän. 

Monet lapset, jotka ovat saattohoidossa, eivät myöskään välttämättä kaipaa matkaa Disneylandiin, vaan he toivovat yksinkertaisia hetkiä, usein ystävien kanssa.

- Toive saattaa olla, että tulisipa joukkuetoverit katsomaan vaikka yhdessä lätkäpelin, jos on vaikka nuori potilas, joka on harrastanut jotain. Tulisipa kaverit jakamaan vielä yhden yhteisen hetken kanssani.

Voit kuunnella Elämän ja kuoleman rajalla -podcastia Radioplaystä, täältä.

Lue myös: Pauliinan 8-vuotias tytär kuoli äitinsä syliin: "Jokainen yhteinen vuosi tuntui lahjalta"

Lue myös: Äidin kuolema seuraa Jesse Kaikurantaa päivittäin: "Olen 10 vuoden ajan nähnyt joka yö unta äidistä"

Lue myös: Mitkä ovat olleet kuolevien viimeiset sanat? Hoitoalalla työskentelevät kertovat

Kilpailut

Uusimmat