Suomalaistutkijat löysivät helpotuksen krapulaan - osa koehenkilöistä karkasi baariin

19.08.2020 10:15 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

Suomalaistutkimuksen mukaan aminohappo l-kysteiini vähentää krapulaoireita. Koetilanne ei kuitenkaan kaikilla mennyt putkeen, sillä osa koehenkilöistä jatkoikin baariin hotellihuoneen sijaan.

Suomalaistutkijat ovat vahvistaneet, että ravintolisänä markkinoitu aminohappo l-kysteiini vähensi krapulaoireita. Alcohol and alcoholism -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta tiedottaa Helsingin yliopisto.

Kansanterveystieteen dosentti Peter Eriksonin luotsaamassa tutkimuksessa 19 koehenkilöä, joilla oli kokemusta krapulasta, joivat alkoholia kolmena erillisenä iltana.

Tilaisuuksissa koehenkilöt nauttivat 1,5 grammaa alkoholia painokiloa kohti. 70-kiloisella miehellä tämä tarkoittaa noin yhdeksää annosta alkoholia.

Alkoholin kanssa he nauttivat tabletteja, jotka sisälsivät joko lumelääkettä, 600 mg l-kysteiiniä tai 1200 mg l-kysteiiniä. Lisäksi tabletit sisälsivät vitamiineja. Koehenkilöt eivät tienneet, mitä tabletteja saivat eri iltoina.

Koehenkilöiltä mitattiin veren alkoholipitoisuus uloshengitysilmasta ja alkoholin aineenvaihduntatuotteiden pitoisuudet. Lisäksi he täyttivät seuraavana aamuna kyselylomakkeen krapulaoireistaan.

Osa koehenkilöistä jatkoikin hotellihuoneen sijaan baariin

Käytännössä koehenkilöt nauttivat 10-prosenttista Koskenkorvan ja karpalomehun sekoitusta kolme tuntia kestävän tilaisuuden ajan, jonka jälkeen he vetäytyivät huoneisiinsa lepäämään.  

Kaikilla tosin ilta ei loppunutkaan vielä silloin, kun tutkijat olivat suunnittelleet.

- Koetilaisuuden päätyttyä huomattiin, että jotkut istuivat vielä hotellin baarissa tuoppi kädessään. Lisäksi heiltä mitattiin aamulla huomattavasti suuremmat alkoholipitoisuudet, kuin henkilöiltä, jotka noudattivat tutkijoiden ohjeita. Luonnollisesti heidät jouduttiin sulkemaan tuloksesta pois, Helsingin yliopiston kemian osaston lehtori Markus Metsälä kertoo Voice.fi:lle.

Muuten koetilaisuudet sujuivat ilman suurempia kommelluksia.

- Ihmiset humaltuivat, mutta ei kukaan kuitenkaan kaatokännissä ollut. Alkoholin nauttimiseen usein liittyy joitain lieveilmiöitä, mutta niiltä vältyttiin. Jokainen ymmärtää, että kun kuutena iltana selvin päin katselee humalaisia ihmisiä, alkaa homma tuntua vähän vanhalta, Metsälä toteaa. 

Tutkimus ensimmäinen laatuaan

Tutkimuksessa havaittiin, että l-kysteiini vähentää krapulaoireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia, stressiä ja ahdistusta. Syynä helpotukseen on se, että l-kysteiini reagoi krapulaoireita aiheuttavan myrkyllisen asetaldehydin kanssa. Asetaldehydi on alkoholin myrkyllinen aineenvaihduntatuote. 

Kyseessä on ensimmäinen tutkimus maailmanlaajuisesti, jossa yksinkertaisen aminohapon, kuten l-kysteiinin, on havaittu vähentävän krapulaoireita. Tutkimuksen tulos ei kuitenkaan tullut täytenä yllätyksenä.

- L-kysteiiniä on käytetty krapulalääkkeenä kokemusperäisen tiedon perusteella, mutta sen vaikutusta ei ole aikasemmin todistettu, Metsälä avaa.

Tutkijan mukaan löydetyllä vaikutuksella on sekä positiivisia että negatiivisia puolia. 

- Kaksipiippuinen juttu. Tämä voi mahdollisesti auttaa vähentämään työpoissaoloja ja juomisen jatkamista seuraavana päivänä, eli krapularyyppyjen ottamista. Toisaalta on myös hyvä pointti, että lisääkö tieto lievemmästä krapulasta juomista itsessään.

Lue myös: Tutkimus: Krapulasta eroon mehulla

Lue myös: Muuttuvatko krapulat iän myötä yhä pahemmaksi? Lääkäri vastaa

Lue myös: Kahden päivän krapulat ovat todellakin totta - saatat jopa tietämättäsi vahvistaa sitä

Lähde: Alcohol and alcoholism

Kilpailut

Uusimmat