Kuva: Mari Lehmonen/Korkeasaari Zoo

Korkeasaaren karhut painuvat talviunille - vanhin on valmis lepoon, mutta nuorempi puuhailee vielä

26.11.2020 16:45 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

Karhut ovat olleet viime viikot väsyksissä ja niiden odotetaan vaipuvan talviunille lähipäivien aikana.

Korkeasaaren karhut ovat vetäytymässä talviunille, eläintarha kertoo. Viime viikkojen ajat karhut ovat olleet väsyneen oloisia ja viihtyvät jo talvipesissään. Karhujen odotetaan vetäytyvän talviunille lähipäivien aikana. 

Korkeasaaren kahdesta karhusta nuorempi, 14-vuotias naaras jaksaa vielä puuhailla, mutta eläintarhan mukaan vanhempi, 19-vuotias naaraskarhu haluaa jo käydä talviunille.

Karhut säästävät energiaa vaipumalla talviuneen, sillä talvisin niiden on vaikea löytää riittävästi ravintoa. Talviunen aikana niiden ruuminlämpö laskee ja sydän lyö vain 10 kertaa minuutissa.

Täysin keskeytyksetöntä talviuni ei välttämättä ole. Karhut saattavat muuttaa asentoaan ja herätä juomaan vettä. Lisäksi ne saattavat havahtua ympäristönsä ääniin.

Karhut valmistautuvat talviuneen tankkaamalla marjoja, hedelmiä ja lihaa. Ennen talviunta ne eivät kaipaa enää syötävää, vaan ne selviytyvät syksyn aikana kertyneiden rasvavarastojen avulla. 

Korkeasaaressa elää kaksi karhua, 14- ja 19-vuotiaat naaraat. (kuva: Mari Lehmonen/Korkeasaari Zoo)

Korkeasaaren karhut ovat saaneet valmistella talvipesänsä itse, sillä eläintenhoitajat ovat tuoneet niille lavallisen puukuiviketta, jonka karhut ovat myllänneet itse valitsemaansa paikkaan.

Viime talvena Korkeasaaren karhut eivät viihtyneet talviunilla pitkään. Ne kömpivät unille vasta joulun alla, joten unet jäivät ainoastaan kahden kuukauden mittaiseksi. Syyksi on arveltu tavanomaista lämpimämpää talvea.

Karhujen odotetaan heräävän viimeistään maaliskuun alkupuolella. Pisimmillään karhut ovat viihtyneet unilla Korkeasaaressa neljän kuukauden ajan.

Luonnossa elävät karhut saattavat nukkua tätäkin pidempään. Pohjoisessa tavattavat karhut voivat nukkua puolikin vuotta, mutta eteläisimmillä elinalueilla ne eivät välttämättä vaivu talviunille ollenkaan.

Lue myös: Hirviömäiset robottisudet pelottavat karhut pois Japanissa

Lue myös: Korkeasaaressa vieraita odotti yllätys - nyt eläintarha kertoo, mistä on kyse

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat