Kuva: Shutterstock

Joka kolmas suomalainen ei täytä uimataidon vaatimuksia - kuulutko sinä heihin?

09.08.2021 16:15 - Senja Rapila

Suomessa 15-64-vuotiaista noin 68% on uimataitoisia.

Vaikka se saattaa yllättää, joka kolmas suomalainen ei täytä uimataidon vaatimuksia. Eli vaikka luulit osaavasi uida, voi oma osaaminen jäädä hyvin pintapuoliseksi. 

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta (SUH) kerrotaan Voice.fi:lle, että pohjoismaisen uimataidon määritelmän mukaan henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään uudelleen pinnalle, ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään, on uimataitoinen.

Vuonna 2017 tehdyn uimataitotutkimuksen mukaan Suomessa 15-64-vuotiaista noin 68% on uimataitoisia. Kuudesluokkalaisissa prosentti on suurempi: jopa 76%. Lasten uimataitoon vaikuttaa suuresti tutkimuksen mukaan uimahallin läheisyys ja käynnit uimahallissa vapaa-ajalla.

Uiminen on tärkeä taito ja SUH:in asiantuntija Niko Nieminen muistuttaakin, että myös vanhempien, jotka eivät osaa itse uida, on hyvä opettaa lapsiaan tavalla tai toisella uimaan.

- Jos ei itse osaa tai nauti uimisesta, voi silti antaa lapselle mahdollisuuden nauttia vedessä tai vesillä olemisesta ja opetella uimaan. Vanhemman ei tarvitse osata uida tai toimia uimaopettajana antaakseen lapselle mahdollisuuden tutustua ja touhuta vedessä. Tarvittaessa uimakoulut, tuttava perheet tai lähisukulaiset auttavat, jos itse ei pysty käymään lapsen kanssa uimassa.

Lue myös: Mistä tunnistat hukkuvan? Suomalainen asiantuntija kertoo merkit, joista tunnistat hädän

Lue myös: "Useimmat hukkumiset tapahtuvat tutussa rannassa" - asiantuntija muistuttaa vaaranpaikoista

Lue myös: "Älä luota siihen, että uimavalvoja pystyy pelastamaan lapsesi hukkumiselta"

Lähde: SUH

Kilpailut

Uusimmat