Kuva: Paristokierrätys

Tukes varoittaa: Zombiakut aiheuttavat Suomessa tulipaloja - moni tekee vaarallisen virheen

19.10.2021 17:15 - Roy Kokkonen

Kolhiintuneet paristot ja akut saattavat kuumentua, pullistua tai päästää outoa ääntä. Seurauksena voi olla vaarallinen ja hankalasti sammutettava tulipalo.

Väärään paikkaan heitetyt akut ja paristot heräävät kolhiintuessaan henkiin, varoittaa Tukes tiedotteessaan. Zombiakuilla tarkoitetaan käytettyä litiumioniakkua tai -paristoa, joka on esimerkiksi kolhun seurauksena pullistunut, kuumentunut tai päästää outoa ääntä. 

Vuoden 2020 alusta alkaen pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet jo 20 zombiakkujen aiheuttamaa tulipaloa. Läheltä piti -tilanteita ei tilastoissa ole, jos paikalle ei ole kutsuttu pelastuslaitosta.

Tyypillinen esimerkki on sekajätteen sekaan tai sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen heitetty litiumioniakku, joka on vaurioitunut ja aiheuttanut hankalasti sammutettavan tulipalon.

– Litiumioniakkupalon sammuttaminen vaatii suuren määrän vettä. Lisäksi palossa vapautuu myrkyllisiä kaasuja, jotka voivat palaa voimakkaalla liekillä. Akusta voi myös lentää palavia osia, sanoo Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurman.

Jätehuollon toimijat ja viranomaiset pelkäävät ongelman pahenevan ilman nopeaa reagointia, sillä litiumioniakkujen määrän arvioidaan jopa 14-kertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. Tukesin mukaan esimerkiksi Britanniassa zombiakkujen jätehuoltovaiheessa aiheuttamien palojen määrä kasvoi vuoden aikana 25 prosenttia. 

Ei näin. Käytöstä poistetut akut ja paristot eivät kuulu roskikseen, vaan voivat herätä siellä uudelleen henkiin ja aiheuttaa jopa tulipalon. (kuva: Verna Kovanen/Paristokierrätys)

Vie akut ja paristot omaan keräykseen

Tukes muistuttaa, että on tärkeää viedä paristot ja akut käytön jälkeen virtanavat teipattuna teipattuna niille tarkoitettuihin kierrätysastioihin, eli niitä myyviin kauppoihin tai kunnallisiin vaarallisen jätteen keräyspisteisiin. 

– Paristot ja akut toimitetaan niille tarkoitetuilta keräyspisteiltä turvalliseen kierrätysprosessiin, jonka seurauksena myös raaka-aineista jopa 90 prosenttia voidaan hyödyntää uudelleen, sanoo Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätyksestä. 

Alan asiantuntijaorganisaatiot kampanjoivat yhdessä paristojen ja akkujen turvallisen kierrätyksen puolesta zombiakku.fi-kampanjassa.

Lue myös: Teetkö sinäkin tämän virheen, kun palautat paristoja? Seuraukset voivat olla kohtalokkaat

Kilpailut

Uusimmat