Kuva: Shutterstock

Ensi yönä kannattaa katsoa taivaalle - Forecan mukaan on otollinen hetki nähdä vaikuttava ilmiö

09.08.2022 18:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Taivaan show huipentuu tulevana lauantaina.

Lähestyvä syksy ja pimenevät illat ovat otollista aikaa taivaankannen ilmiöille. Foreca vinkkaakin, että erityisesti tällä viikolla katse kannattaa suunnata yläilmoihin.

Perseidien meteoriparven aktiivisin ajankohta ajoittuu yleensä juuri elokuulle ja tänä vuonna kuluvalle viikolle. Perseidit näkyvät yötaivaalla tähdenlentoparvina. Aktiivisin vaihe on tarkalleen 10.-14. elokuuta eli ensi yöstä aina sunnuntaihin asti. Kaikista vilkkainta taivaalla arvioidaan olevan kuitenkin lauantaina 13. elokuuta aamuyön tunteina.

Myös sääolosuhteet ovat tähdenlentojen näkemiseen suotuisat, sillä luvassa on kirkkaita, pilvettömiä öitä. Aivan pohjoisessa tähdenlentoja ei kuitenkaan todennäköisesti Forecan mukaan nähdä, sillä yöt ovat siellä edelleen hyvin valoisia. 

- Maan etelä- ja keskiosassa on tällä viikolla öisin yleisesti varsin laajoja pilvettömiä alueita, joten mahdollisuudet tähdenlentojen näkemiseen ovat hyvät. Tämänhetkisen ennusteen mukaan sää olisi maksimiyönä eli lauantain vastaisena yönä selkeä suurimmassa osassa maata, ennustaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Ilmiöt eivät siihen lopu

Tähdenlentojen lisäksi myös revontulia alkaa jälleen syksyn mittaan olla nähtävissä. Foreca kertoo, että jo esimerkiksi Nivalassa revontulet olivat kuluneellakin viikolla valaisseet taivaan.

(kuva: Shutterstock)

Lue myös: Miltä revontulet näyttävät avaruudesta käsin? Katso vaikuttava video

Lue myös: Syksy ei tulekaan ihan vielä - Foreca lupailee helteiden paluuta monin paikoin

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat