Kuva: AOP

Talven pakkasennätys uhkaa rikkoutua, kun sää kylmenee rajusti: "Saattaa kivuta -30 asteeseen"

09.12.2022 09:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Pakkanen tulee kiristymään, vaikka lumisateet hieman hellittävätkin.

Kuluneella viikolla lunta on tullut rutkasti koko maassa, mutta loppuviikosta sademääriin on nähtävillä ainakin hetkellistä keventymistä. Sen sijaan lämpötila tipahtaa monin paikoin selkeästi alaspäin.

Viikonloppuna Suomeen virtaa Forecan mukaan kylmempää ilmamassaa, mikä vaikuttaa merkittävästi lämpötilaan varsinkin, jos myös pilvipeite alkaa rakoilla.

- Tämä tietää kylmempää säätä suureen osaan maata. Lauantain vastaisena yönä pakkanen kiristynee Lapissa yleisesti 10 ja 20 asteen välille. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila vaihtelee muutamasta pakkasasteesta jopa reiluun 10 pakkasasteeseen, ennustaa Forecan meteorologi Joonas Koskela. 

Talven tähän mennessä kylmin pakkasennätys on -26 astetta, mutta sekin uhkaa nyt rikkoutua, sillä Lapissa pakkanen saattaa kivuta jopa -30 asteeseen. Etelässäkin pakkasta voi helposit olla jo -10 astetta.

- Sunnuntaina yli 10 asteen pakkasia on jo maan keski- ja pohjoisosaa myöten, Lapissa lämpötila voi laskea selkeillä ja heikkotuulisimmilla alueilla jo −30 asteen vaiheille. Etelässä ollaan vielä enimmäkseen 5 ja 10 pakkasasteen välillä, Koskela jatkaa. 

Myös tulevaa viikkoa vietetään hyvin talvisissa tunnelmissa ja pakkanen kiristyy entisestään etelässäkin. Uudet lumisateetkaan eivät ole poissuljettuja. 

- Ensi viikon alussa lämpötila voi laskea etelässäkin laajemmin −10 asteen alapuolelle, ennen etelästä mahdollisesti reilustikin lisää lunta tuovaa matalapainetta. Tämän matalapaineen ennuste on kuitenkin jo hyvin epävarma, Koskela arvelee. 

Lue myös: MTV: Autoilijan lusmuilu yhdestä asiasta saattaa juuri nyt olla erityisen vaarallista liikenteessä

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat