Kuva: AOP

Tulevaisuudessa sähköpotkulautaa ei välttämättä viskata mihin tahansa - pysäköintirajoitukset käsittelyssä

11.03.2023 08:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Uudistusta käsitellään tulevalla viikolla.

Katukuvaaan viime vuosina vakiintuneet sähköpotkulaudat jakavat mielipiteitä, sillä niitä ei välttämättä osata ajaa tai pysäköidä asiallisella tavalla.

Tiedotteen mukaan Helsingissä Kaupunkiympäristölautakunta valmistautuu nyt käsittelemään uusia rajoituksia sähköpotkulautojen pysäköintiin. Niitä ei siis jatkossa välttämättä voi viskoa pitkin katuja kuten aiemmin.

Ehdotuksessa pysäköintiä rajoitettaisiin Helsingin keskustan alueella, jolla pysäköidä saisi jatkossa vain rajatuilla pysäköintialueilla. Keskustan alueelle olisikin suunnitteilla 250 pysäköintipaikkaa, joista iso osa käytännössä toteutettaisiin muuttamalla joitakin autojen parkkiruutuja mikroliikkumisen parkkipaikoiksi.

Pysäköinnin rajoituksen alueen raja menisi Hesperian esplanadissa ja Pitkässäsillassa, jonka etelä-puolista aluetta rajoitus koskisi. Lännessä puolestaan raja kulkisi Lauttasaaren sillassa. Kyseessä on ainakin yksi Helsingin vilkkaimmista alueista, jolla sähköpotkulaudat ovat aiemmin aiheuttaneet jonkin verran ongelmia.

Jalkakäytävät vapaaksi

Uudistuksella pyrittäisiin muun muassa pitämään jalkatiet jatkossa vapaina sähköpotkulautojen parkkeeraamisesta. Rajoitus ei kuitenkaan koske kaupunkilaisten itse omistamia laitteita vaan ainoastaan yhteiskäyttömenopelejä.

"Tällä uudistuksella pyritään hallitsemaan pysäköinneistä aiheutuvia haittoja. Jos uudistukset päätetään toteuttaa, jalkakäytävälle pysäköiminen olisi rajoitusalueella tieliikennelain vastainen teko. Rajoitukset eivät koskisi kaupunkilaisten omia sähköpotkulautoja tai polkupyöriä”, kertoo tiedotteessa liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen.

Asukkailta kerättiin verkkokyselyllä myös mielipiteitä uudistuksista ja selvä enemmistö piti uudistusta tarpeellisena. Osaa tosin huoletti autopaikkojen väheneminen keskusta-alueella. 

Lautakunta käsittelee uudistuksia 14. maaliskuuta. Mikäli uudistus menee läpi, alkaa sen valmistelu ja toteuttaminen mahdollisimman pian.

Lue myös: IS: Sähköpotkulautailuun puututaan aiempaa tiukemmin - lakiin ehdotetaan muutoksia

Lue myös: Poliisi valvoi tehostetusti sähköpotkulautailijoiden liikennekäyttäytymistä: "Perusasiat hukassa"

Lue myös: Moni sähköpotkulautailija ottaa riskin, jolla voi olla kohtalokkaat seuraukset - neljä vaihetta turvalliseen ajamiseen

Kilpailut

Uusimmat