Kuva: Shutterstock

Internet käy kuumana Ozempicista, mutta miksi kiistanalaisesta lääkkeestä tuli netin kuuma peruna?

13.06.2023 22:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Ozempic-lääke on tarkoitettu tyypin 2 diabeteksen hoitoon, mutta sen painoa pudottavan vaikutuksen vuoksi lääkettä on määrätty myös painonhallintaan.

Kuluneen vuoden aikana on ollut vaikea välttyä uutisotsikoilta, jotka käsittelevät painonpudotukseen käytettyä Ozempic-lääkettä. Alunperin tyypin 2 diabeteksen hoitoon tarkoitetun lääkeaineen nimen lipsumisesta mediaan ja kahvipöytäkeskusteluun ei vähiten voi syyttää TikTokia, jossa Ozempic-aihetunnisteella merkittyjä videoita on katsottu vuoden aikana satoja miljoonia kertoja.

Ozempic on kauppanimi semaglutidi-lääkeaineelle, joka hillitsee ruokahalua. Ruokahalua hillitsevän vaikutuksensa vuoksi lääkettä onkin ryhdytty käyttämään myös apuna painonhallinnassa. Tosin sillä seurauksella, että ryminällä suosiota kasvattanut lääkeaine on paikoin loppunut apteekin hyllyiltä.

- Meiltä pyydetään sitä yhä uudelleen, lääkärinä työskentelevä Taz Bahatia kommentoi viihdesivusto E! News'lle.

Bahatian mukaan osa potilaista on saavuttanut huimia tuloksia lääkkeen avulla, jonka vuoksi lääkkeen suosio on räjähtänyt käsiin. Hänen mukaansa lääke nähdään parannuskeinona kaikkeen.

- Meidän on täytynyt pystyä navigoimaan ja auttaa kouluttamalla tunnistamaan, milloin sitä on sopivaa käyttää ja milloin ei, Bahatia toteaa.

Ihmelääke, jonka avulla kilot näyttävät karisevan nopeasti ja vaivattomasti, myös jakaa mielipiteitä.

"Kaikki ovat yhtäkkiä 10 kilogrammaa hoikempia. Mitä tapahtuu, kun he lakkaavat käyttämästä Ozempicia?", juontaja Andy Cohen ihmetteli viime syyskuussa Twitterissä vain päivä sen jälkeen, kun Variety oli kirjoittanut artikkelin Hollywoodin villinneestä ihmelääkkeestä.

Vaikka Cohenin letkautus oli ehkä tarkoitettu humoristiseksi heitoksi, sai juontaja läjäpäin vastauksia kysymyksiinsä. Vastauksissa vuorottelivat töksäytykset julkkisten valmiudesta tehdä mitä tahansa pysyäkseen laihoina sekä kritiikki lääkkeen heikosta saatavuudesta, josta kärsivät erityisesti diabetesta sairastavat.

Osa kommentoi painon nousevan takaisin pian lääkkeen lopettamisen jälkeen. Näin on myös kertonut muun muassa podcastaaja Henna Kalinainen Mamma mia -podcastissa.

Kuinka Ozempic toimii?

Semaglutidi kuuluu niin kutsuttujen reseptori agonisti -lääkeaineiden ryhmään, joka tasaa verensokeria stimuloimalla insuliinin eritystä.

- Verensokerin nousun ja laskun estäminen on epäsuora tapa hallita ruokahalua, Bahatia selventää.

- Verensokerin laskiessa meillä on nälkä. Kun syömme, verensokerimme nousee. Teknisesti ottaen tuolloin olemme tyytyväisiä, mutta joillakin ihmisillä luontainen rytmi ei toimi tällä tavalla jostakin syystä, Bahatia jatkaa.

Kaikki semaglutidia käyttävät eivät käytä kerran viikossa ruiskeina annosteltavaa Ozempicia. Muita semaglutidia sisältäviä lääkkeitä ovat esimerkiksi tablettina nautittava Rybelsus sekä niin ikään ruiskeena annosteltava Wegovy.

Muun muassa teknologiamiljardööri Elon Musk kertoi viime lokakuussa käyttävänsä painonhallinnassa hyödykseen paastoa sekä Wegovy-lääkettä. Myös koomikko Sheryl Underwood kertoi viime syyskuussa käyttäneensä nimenomaan Wegovy-lääkettä painonhallinnan apuna.

Bahatian mukaan semaglutidia sisältävien lääkkeiden on todettu olevan hyödyksi tyypin 2 diabeteksen hoidossa, mikäli niistä ei tule haittavaikutuksia käyttäjälleen.

Miksi Ozempicista tuli viraali?

Ozempicin tähtihetki lienee sijoittuvan syksyyn 2022, kun TikTok-teoreetikot arvelivat tosi-tv-tähti Kim Kardashianin käyttäneen lääkettä pudottaakseen painoa. Tosi-tv-tähti kertoi julkisuuteen pudottaneensa useita kiloja painoa mahtuakseen edesmenneen näyttelijä Marilyn Monroen iltapukuun toukokuussa 2022 järjestetyssä Met-gaalassa.

Puku nähtiin Kardashianin yllä gaalassa, mutta hän ei ole vahvistanut väitteitä Ozempicin käytöstä. Kardashian kertoi Voguen haastattelussa käyttäneensä painoluokkalajeista tuttua "sauna suitia", eli hikoilua lisäävää asua. Hän kertoi myös juosseensa päivittäin sekä syöneensä paljon kasviksia ja proteiinia karsien samalla ruokavaliostaan hiilihydraatit.

- En näännyttänyt itseäni, mutta olin tiukkana, Kardashian totesi tuolloin haastattelussa.

(kuva: AOP)

Niin ikään Kardashianin sisko Khloé Kardashianin hoikistunut olemus on herättänyt epäilyksiä Ozempicin käytöstä.

"On huolestuttavaa, että hän käyttää diabetes-lääkettä laihtuakseen", eräs kommentoija kirjoitti tammikuussa.

Kommentti sai Khloén napauttamaan takaisin.

"Ei vähätellä vuosien treenamistani. Nousen viitenä päivänä viikossa kello kuusi aamulla treenaamaan. Ole hyvä ja lopeta olettaminen", Khloé vastasi epäilyksiin.

Hollywoodissa työskentelevä Matt Mahowald kertoi NBC News'lle huomanneensa Ozempicin suosion kasvun.

- Ihmiset etsivät ihmepilleriä. He mieluusti ottavat pillerin eivätkä murehdi syömisestään, Mahowald kommentoi viime lokakuussa.

Bahatia on samoilla linjoilla.

- Kukapa ei haluaisi helppoa ratkaisua, hän pohtii.

Vaikka Ozempicin suosion huippu saattaa olla käsillä näillä hetkillä, saattaa sen suosio kääntyä hiljalleen toiseen suuntaan.

- Luulen, että tulemme näkemään käänteen, Bahantia ennustaa.

Hänen mukaansa vastareaktiota alkuhuumaan on havaittavissa. Lääkettä painonpudotukseen käyttäneet ovat huomanneet painon nousseen lääkkeen lopettamisen jälkeen, olo on ollut surkea ja lisäksi on lääkkeen käytöstä on saanut Ozempic-kasvot.

Kyllä, Ozempic-kasvot.

Ihotautilääkäri Paul Jarrod Frank kertoi tammikuussa keksineensä "Ozempic-kasvot" -termin kuvastamaan erityisen laihoja kasvoja, jotka ovat eirtyisen laihat ja joihin potilas kaipaa yllättäen täytettä.

- Kun 50-vuotias potilas tulee vastaanotolleni ja hän on yhtäkkiä todella laiha ja tarvitsee täyteaineita, joita hän ei ole ennen tarvinnut. Katson heitä ja kysyn 'kuinka kauan olet ollut Ozempicilla?'. Olen oikeassa joka kerta, Frank totesi The New York Timesille.

Julkisuuden henkilöt myöntävät ja kiistävät käytön

Vaikka Ozempicista puhutaan julkkisten hittituotteena, vain harva viihdemaailman tähdistä on myöntänyt käyttävänsä lääkettä.

Yksi julkisesti Ozempicin käytön myöntäneistä on Tim McGraw'n ja Faith Hill'n tytär Cracie McGraw. Hän on kertonut käyttävänsä Ozempicia hoitaakseen munasarjojen monirakkulaoireyhtymää (PCOS). Myös televisiopersoona Golnesa Gharachedaghi on kommentoinut, ettei näe syytä kiistää käyttäneensä Ozempicia.

Näyttelijä Kyle Richards on joutunut Khloé Kardashianin tavoin vastaamaan epäilijöilleen sosiaalisessa mediassa. Hän on kiistänyt käyttäneensä Ozempicia.

Toimittaja Meghan McCain kertoi helmikuussa, että hänelle on tarjottu toistuvasti Ozempicia laihdutustarkoitukseen. Hän on toistuvasti kieltäytynyt tarjouksesta.

Näyttelijä Chelsea Handler kertoi taannoin Call Her Daddy -podcastissa käyttäneensä lääkettä tietämättään.

Näyttelijä kertoi tuolloin saaneensa lääkettä häntä hoitaneelta lääkäriltä, joka oli todennut lääkkeen auttavan painonpudotukseen.

TikTokkaaja Remi Bader kertoi Not Skinny but Not Fat -podcastissa saaneensa Ozempic-reseptin, sillä hänellä todettiin diabeteksen esiaste. Baderin mukaan lääke hillitsi hänen ruokahaluaan, jonka seurauksena hänen painonsa putosi. Lääkkeen lopetettuaan paino kuitenkin nousi kaksinkertaisesti takaisin.

Lue myös: Yhdysvaltalaistoimittaja kertoo: Useat ihmiset ovat ehdottaneet hänelle laihdutuslääke Ozempicia

Lue myös: Julia Foxin laihtumisesta liikkuu ikäviä huhuja - nyt nainen kommentoi

Lue myös: Koomikko Sheryl Underwood turvautui uuteen lihavuuslääkkeeseen - lääkettä odotetaan Suomen markkinoille ensi vuonna

Lähde: E! News

Kilpailut

Uusimmat