Kuva: Oulun kaupunki Sanna Krook

Forecan uusi kuukausiennuste kertoo, mitä tuleman pitää - yöpakkaset ja lumikaan eivät ole mahdottomia

09.09.2023 08:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Sää viilenee viikonlopun lämpöpiikistä huolimatta.

Vaikka tulevana viikonloppuna nautitaankin paikoin jopa lähes hellelukemista, ei syksyn eteneminen silti pysähdy mihinkään.

Syksyisempi sää palaa rytinällä Forecan mukaan jo ensiviikolla.

- Kuukausiennusteen perusteella syyskuu etenee Suomessa ja myös muualla Euroopassa pääasiassa keskimääräistä lämpimämmässä säässä. Sateinen sää kuitenkin palaa takaisin Suomeen. Näillä näkymin 11. syyskuuta alkavalla viikolla ainakin pari eri matalapainetta tuo meille sateita, ennustaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Foreca ennustaa uudessa kuukausiennusteessaan, että ei olisi ollenkaan mahdotonta nähdä seuraavan kuukauden sisällä jo yöpakkasia ja jopa luntakin. Latvala sanoo, että etenkin Lapissa on hyvin tavanomaista, että ensilumi sataa jo syyskuun puolella. Joskus niin on kuitenkin käynyt etelässäkin, eivätkä satunnaiset lämpimät päivät vielä automaattisesti estä sitä nytkään.

- Keskimäärin ensilumi sataa tämän kuukausiennustejakson aikana jo paikoin Enontekiölle. Joskus lunta tulee laajemminkin, esimerkiksi vuosina 2021 ja 2022 kävi näin. Lähiviikkojen lämmin ennuste ei sulje pois tätäkään vaihtoehtoa: tarvitaan vain päivän tai parin kylmä sää sateineen, että vähintään pohjoisessa voisi osa sateesta tulla lumihiutaleina maahan asti, Latvala jatkaa.

Etenkin Lapissa lämpöasteita on öisin enää vain muutamia, joten selkeänä yönä lämpötila voi hyvinkin painua jo pakkasen puolelle.

- Selkeinä sekä heikkotuulisina hetkinä öisin lämpötilat voivat olla vähintään pohjoisessa nollan tienoilla tai pikkuisen pakkasen puolella, Latvala sanoo.

Lue myös: Foreca: Suomessa saatetaan vielä hätyytellä jopa hellerajaa - katso, minne lämpö vyöryy

Lue myös: Minkälainen syksy on luvassa? Forecan pitkä sääennuste kertoo

Lähde: Foreca

Kilpailut

Uusimmat