Kuva: AOP

Ihana uutinen! Saimaannorppien määrä on kasvanut kymmenillä yksilöillä

16.10.2023 20:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Metsähallitus on julkaissut vuoden 2023 saimaannorpan kanta-arvion.

Suojelutoimien ansiosta saimaannorppien määrä on kaksinkertaistunut reilussa 20 vuodessa. Metsähallituksen julkaiseman kanta-arvion mukaan saimaannorppia on nyt noin 480. Vuonna 2022 kannan kokoarvio oli 430–440 yksilöä.

Nykyään norpan voi tavata kaikkialla Saimaalla. Metsähallituksen luonnonsuojelun erityisasiantuntija Miina Auttila kertoo tiedotteessa kalastusrajoitusten olevan tärkeä syy kannan kasvuun.

– Laajentuneiden kalastusrajoitusalueiden ansiosta aikaisempaa useampi kuutti selviää lisääntymisikäiseksi, mikä näkyy syntyvyyden ja kannan kasvuna vuodesta 2015 lähtien. Kuolleisuutta aiheuttavat kuitenkin kalaverkot, ja erityisen suuri vaaran paikka on heinäkuu, kun verkkokalastuskielto on loppunut, kertoo Auttila.

Tänä vuonna Metsähallituksen tietoon on tullut yhdeksän pyydyskuollutta norppaa tänä vuonna. Näistä seitsemän on kuollut verkkoihin. Viimeksi 12.10. saimaannorpan uroskuutti löydettiin kuhaverkkoon hukkuneena Puumalassa.

Metsähallitus on avannut myös Norppatilanne-palvelun, josta voi nähdä kannanseuranta-aineistot. Aineistoista näkyy kanta-arviot ja syntyvyyden ja havaitun kuolleisuuden määrät.

Lue myös: Äärimmäisen uhanalainen kala yritetään pelastaa Saimaalla - kalan menettämisseuraamus jopa 5 100 euroa

Lue myös: Metsähallituksen ja UKK-instituutin selvityksen mukaan kansallispuistoissa liikkuminen säästi viime vuonna yhteiskunnan rahoja 164 miljoonaa euroa

Lue myös: Suomen uhanalaisimman nisäkkään pesintä onnistui - Suomessa syntyi kesällä ainakin 16 naalinpentua

Lähde: Metsähallitus

Kilpailut

Uusimmat