Kuva: Shutterstock

Tutkimuksen mukaan suurimmalla osalla suomalaisista ei ole riittävästi säästöjä pahan päivän varalle

21.11.2023 10:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Merkittävä osa suomalaisista joutuu myös syystä tai toisesta menoillaan ylittämään kuukausitulonsa.

Luotonhallintayhtiö Intrumin tuoreen Eurooppalaisen kuluttajien maksutaparaportin mukaan suurin osa suomalaisista käyttää tulonsa lähes sitä mukaa, kun niitä tulee.

Tutkimuksesta käy ilmi, että jopa 75 prosenttia vastanneista käyttää kuukaudessa kaikki ansaitsemansa tulot tai jopa kuluttaa rahaa yli tulojensa. 22 prosenttia kertoo käyttävänsä rahaa kuussa enemmän kuin tienaa. Keskimäärin menojen tulot ylittävä osuus on noin 226 euroa kuussa.

Intrumin mukaan positiivinen uutinen on kuitenkin se, että 40 prosentilla vastaajista on säästettynä pahan päivän varalle vähintään kahden kuukauden palkkaa vastaava summa. Samalla huolestuttavaa on kuitenkin se, että puolestaan 31 prosentilla minkäänlaista hätäpuskuria ei ollut säästettynä. Se on myös korkeampi luku kuin Euroopassa keskimäärin, sillä siellä vastaava luku on 20 prosenttia. Suomalaisten halu säästää, jos siihen vain löytyy mahdollisuus on kuitenkin noussut vuodesta 2022, jolloin kahden kuukauden palkka oli säästössä vain 31 prosentilla, kun taas nyt luku on noussut 40 prosenttiin.

Tutkimustulos ei kuitenkaan suoranaisesti viesti siitä, että suomalaiset jollakin tapaa törsäilisivät aiempaa enemmän. Intrum huomauttaa tiedotteessaan, että kotitalouksien maksukyky on myös heikentynyt yleisen taloustilanteen myötä, joten rahaa ei vain yksinkertaisesti välttämättä jää säästöön.

"On selvää, että kuluttajiin kohdistuu nyt vakavia taloudellisia paineita ja kotitalouksissa joudutaan tekemään päivittäin vaikeita päätöksiä siitä, mihin rahaa käytetään. Laskuja maksetaan myöhässä tai laskuja saatetaan joutua jättämään maksamatta kokonaan, mikä puolestaan on laskun lähettäneiden yritysten selviytymisen kannalta erittäin huolestuttavaa", kommentoi Intrumin perintäpalvelujen osastopäällikkö Reetta Lehessaari.

Tutkimuksissa  kartoitettiinkin myös sitä, millaisia ratkaisuja suomalaiset aikovat kulutustottumuksiinsa tehdä taloudellisen tilanteen ollessa monin paikoin tiukka. Kyselyssä lähes puolet vastaajista, 47 prosenttia vastasi rahaa jäävän aiempaa vähemmän käteen pakollisten menojen jälkeen ja 65 prosenttia kertoikin puolestaan leikkaavansa arjen kuluista jotakin pois.

Intrumin Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti tehdään vuosittain 20 Euroopan maassa. Tänä vuonna sen tiedot kerättiin aikavälillä 19. heinäkuuta - 1. syyskuuta. Yhteensä vuoden 2023 kyselyyn kerättiin tiedot 20 000 kuluttajalta. 

Lue myös: Lahtelainen Nea, 30, on elänyt velkakierteessä lähes aina - kesällä hän sai apua yllättävältä taholta

Lue myös: Raasta, hauduta, soseuta - voit säästää satoja euroja

Lähde: Intrum

Kilpailut

Uusimmat