Kuva: AOP

Lahden kaupungilla on luovuttu mies-päätteisistä nimikkeistä

05.12.2023 13:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Sukupuolineutraalit nimikkeet on otettu käyttöön Lahden kaupungilla 1. joulukuuta alkaen.

Lahdessa on siirrytty käyttämään sukupuolineutraaleja ammattinimikkeitä. Syyksi Lahden kaupunki kertoo tiedotteessaan haluavansa nimikkeiden neutralisoinnin kautta heijastaa sitoutumistaan tasa-arvoon ja luomaan yhdenvertaisempaa ilmapiiriä kaikille henkilöstössään.

Esimerkiksi valomiehestä tulee muutoksen myötä valoteknikko ja lakimiehestä juristi. Myös esimies-päätteiset virka- ja tehtävänimikkeet kokevat uudistuksen ja esimerkiksi palveluesimiehet ovat jatkossa tiimipäälliköitä ja kenttäesimiehet kenttäesihenkilöitä. 

Kaiken kaikkiaan mies-päätteisiä nimikkeitä on päivitetty Lahden kaupungilla reilu kymmenen kappaletta. 

Myös muualla on päivitetty ammattinimikkeitä sukupuolineutraalimpaan suuntaan. Esimerkiksi pelastustoimen termistöä päivitetään ja palomiehistä tulee pelastajia. Pelastaja on ollut jo vuodesta 1993 ammatin virallinen tutkintonimike. 

Myös työnhakusivusto Duunitori kertoo sivuillaan siirtyneensä käyttämään sukupuolineutraaleja ammattinimikkeitä. Vaikka mies-päätteinen ammattinimike ei estäkään minkään sukupuolen edustajaa hakemasta siihen valmistavaan koulutukseen tai työpaikkaa kyseisellä nimikkeellä, oli muutos Duunitorin mukaan välttämätön.

Kielenkäyttö ja sanavalinta saattaa muuttaa yhteiskuntamme käsitystä siitä, mikä on kenellekin mahdollista. Nimikkeiden sukupuolisidonnaisuus saattaa myös osaltaan vaikuttaa naisten ja miesten ammattivalintaan. 

Lähde: Lahden kaupunki ja Duunitori

Kilpailut

Uusimmat