Kuva: SHUTTERSTOCK

Asiantuntija muistuttaa autojen sisälämmittimen oikeaoppisesta käytöstä - 3 yleisintä vahinkoa

17.01.2024 08:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Pohjolan Vakuutuksen asiantuntija listaa yleisimmät sisälämmittimiin liittyvät vahingot ja kertoo, miten ne voi välttää.

Auton moottorin ja sisätilan esilämmitystä suositellaan jo viiden asteen lämpötilassa, koska auton kylmäkäynnistys rasittaa moottoria ja lisää polttoaineenkulutusta. Pitkään kylmänä seisseen auton käynnistäminen ilman lämmitystä voi jopa rikkoa moottorin. Auton lisälämmittimet voivat toimia joko sähköllä tai olla polttoainekäyttöisiä. 

Pohjolan Vakuutuksesta kuitenkin muistutetaan lisälämmittimien oikeaoppisesta käytöstä. 

Tässä kolme yleisintä sisälämmittimiin liittyvää vahinkoa:

1. Lämmittimen johto unohtuu kiinni autoon

– Tyypillisin lämmittämiseen liittyvä vahinkotilanne on inhimillinen virhe, jossa lämmittimen johto unohdetaan irrottaa sähkötolpasta ja lähdetään ajamaan. Silloin tuhoa voi aiheutua sekä tolpalle että autolle. Tällaisten vahinkojen korvausten keskihinta autolle on noin 1 000 euroa, kertoo Pohjolan Vakuutuksen ajoneuvokorvauspalveluiden korvauspäällikkö Sami Reinikka.

2. Oikosulku aiheuttaa tulipalon

Toisiksi yleisimpiä vahinkoja ovat lisälämmittimiin liittyvät palot. Suurin osa palovahingoista on erilaisten oikosulkujen ja viallisten johtojen aiheuttamia. 

– Pienemmissä palovahingoissa on selvitty tuulettamalla tai otsonoimalla auto, mutta pahimmillaan lisälämmittimestä alkaneen palon myötä palanut oman auton lisäksi myös autotalli tai naapurin auto, Reinikka varoittaa.

3. Lämpötilaero rikkoo tuulilasin

Jos tuulilasissa on ennestään pieni särö, voi iso ero sisä- ja ulkolämpötilan välillä aiheuttaa tuulilasin halkeamisen. Tällöin kylmällä säällä auton lisälämmittimen käynnistämisen myötä tuulilasi on voinut haljeta kuin itsestään. 

– Pienikin kiveniskemä kannattaa korjauttaa viipymättä, sillä tuulilasin vaihtaminen on monin verroin kalliimpaa kuin särön korjaaminen, lisää Reinikka. 

Lue myös: Yle: Suojelupoliisi varoittaa Tiktokista - käyttäjien tietoja voi vuotaa

Lue myös: Korttimaksaminen uudistui merkittävällä tavalla

Lähde: OP

Kilpailut

Uusimmat