Kuva: Shutterstock

Pian voimaan astuvat leikkaukset vaikuttavat puoleen miljoonaan ihmiseen - tähän ryhmään osuvat pahiten

19.03.2024 12:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Lisää muutoksia tukiin tehdään vielä huhtikuun jälkeenkin.

Vähennykset yleiseen asumistukeen ja työttömyystukiin tulevat vaikuttamaan jopa puolen miljoonan suomalaisen talouteen.

Arvion kertoo Kela, jonka mukaan esimerkiksi yleistä asumistukea nostavia yhden tai useamman hengen talouksia on noin 406 226. Asumistuen määrä vähenee heillä kaikilla, kun korvausprosentti pienenee ja omavastuuosuus kasvaa.

Asumistuki pienenee 1. huhtikuuta 2024 alkaen, mutta muutokset tulevat kunkin asiakkaan kohdalla voimaan vasta seuraavan asumistuen vuositarkastuksen yhteydessä, kuitenkin viimeistään maaliskuussa 2025.

Myös työttömyysturvaa leikataan tuntuvasti, kun siitä poistetaan 300 euron suojaosa sekä lisäksi mahdolliset lapsikorotukset. Vähennys tuleekin tuntumaan erityisesti sellaisissa lapsiperheissä, joissa vanhempi tai vanhemmat nostavat työttömyystukea. Lapsikorotusten leikkaaminen vaikuttaakin Kelan tietojen mukaan vuositasolla noin 100 000 ihmiseen. Suojaosan poisto taas iskee erityisesti osa-aikaista työtä tekeviin, jotka joutuvat työn ohella nostamaan työttömyystukea. Kelan arvion mukaan vuonna 2023 yli 70 000 ihmistä sai työtulojen lisäksi työttömyystukea.

Myös työttömyystukien vähennykset tulevat voimaan 1. huhtikuuta alkaen.

Vaikutukset osuvat erityisesti nuoriin

Kela arvioi, että eniten vähennykset tulevat vaikuttamaan jo valmiiksi pienituloisessa asemassa oleviin nuoriin. Erityisen paljon nyt tehtävät leikkaukset tulevat todennäköisesti osumaan yksin asuviin tai työttömiin nuoriin, joiden tulot vähenevät nyt merkittävästi.

Kela ennustaa, että myös toimeentulotukihakemusten määrä tulee uudistusten myötä kasvamaan.

- Valmistaudumme Kelassa parhaillaan muutosten toimeenpanoon ja varaudumme myös siihen, että leikkausten seurauksena perustoimeentulotuen saajien määrä kasvaa, kommentoi Kelan toimeentuloturvaetuuksien osaamiskeskuksen päällikkö Pasi Pajula.

Myöhemmin asumisen ja työttömyyden tukiin tulee tulemaan myös lisää muutoksia. Syyskuussa kaikkia työttömiä koskeva työssäoloehto pitenee nykyisestä kuudesta kuukaudesta 12 kuukauteen. Sen lisäksi vuoden 2025 tammikuusta alkaen yleistä asumistukea ei myöskään enää makseta omistusasunnon asumiskustannuksiin.

Lue myös: Ensi viikolla alkavat jopa kahden viikon lakot - suuri vaikutus vientiin ja tuontiin

Lue myös: Tutkimuksen mukaan suurimmalla osalla suomalaisista ei ole riittävästi säästöjä pahan päivän varalle

Lue myös: HS: Nyt alkava lakko vaikuttaa myös Finnairin lentoihin

Lähde: Kela

Kilpailut

Uusimmat