Kuva: AOP/Jyrki Rahikkala

Nykyisiä lakkoja pidennetään entisestään: "Hallituspuolueet ovat myyneet lopullisesti sielunsa"

21.03.2024 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Hallitus ja ammattiliitot eivät ole vieläkään päässeet sopuun.

Tällä hetkellä voimassa olevat lakot pitenevät alkuperäisestä kahdesta viikosta vielä viikolla eli lopulta kolmen viikon mittaisiksi. Asiasta tiedotti tänään ammattiliitto JHL.

Lakko koskee Suomen vientiä ja tuontia, mikä voi vaikuttaa muun muassa polttoaineen tai joidenkin elintarvikkeiden saatavuuteen, kun tuonti pysähtyy.

Lakko ei koske kuitenkaan nytkään sellaisia toimintoja, joiden pysähtymisen myötä ihmisten henki, terveys, omaisuus taikka Suomen huoltovarmuus olisivat uhattuina.

Sopuun ei vieläkään päästy

Lakko jatkuu, sillä ammattiliitot ja hallitus eivät ole päässeet yhteisymmärrykseen Suomen työmarkkinatilanteesta ja työttömyysturvaan tehtävistä muutoksista. SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tapasi eilen työministeri Arto Satosen (kok.), mutta hallitus ei ollut valmis neuvotteluissa tulemaan vastaan työmarkkinatilanteessa. Ammattiliitot eivät näe muuta vaihtoehtoa kuin lakkoilemalla jatkaa taistelua työntekijöiden ja työttömien oikeuksia puolustaakseen.

Myös JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström on erittäin pettynyt, ettei hallitus ole tarttunut ammattiliittojen kädenojennukseen.

– Vaikuttaa siltä, että hallituspuolueet ovat myyneet lopullisesti sielunsa työnantajien ja elinkeinoelämän edustajille. Hallituspuolueet suhtautuvat epäoikeudenmukaisesti työntekijöiden ja työttömien aseman turvaamiseen yhteiskunnassa. Työttömyys- ja sosiaaliturvan heikentäminen tulee lisäämään köyhyyttä tässä maassa, Ekström kommentoi.

Poliittisilla lakoilla vastustetaan Petteri Orpon hallituksen tekemiä heikennyksiä työntekijöiden oikeuksiin sekä sosiaaliturvaan, jotka kohdistuvat pahiten jo valmiiksi pienituloisiin henkilöihin. Ammattiliitto JHL vaatii yhä, että hallitus suostuu reilusti neuvottelemaan tilanteesta.

Lakko alkoi 11. maaliskuuta, ja sen viimeiseksi päiväksi on tällä hetkellä kaavailtu sunnuntaita 31. maaliskuuta.

Lue myös: Pian voimaan astuvat leikkaukset vaikuttavat puoleen miljoonaan ihmiseen - tähän ryhmään osuvat pahiten

Lue myös: Ensi viikolla alkavat jopa kahden viikon lakot - suuri vaikutus vientiin ja tuontiin

Lue myös: IS: Sauli Niinistö aloittaa uudessa tehtävässä: "Jouduin aika paljon harkitsemaan"

Lähde: JHL

Kilpailut

Uusimmat