Kuva: Shutterstock

Lähes puolet pyöräilijöistä ei käytä kypärää

06.05.2024 14:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Liikenneturvasta muistutetaan, että vain kypärä suojaa päävammalta.

 
Liikenneturvan vuoden 2023 seurannan mukaan vain 55 prosenttia pyöräilijöistä käyttää kypärää. Tämä tarkoittaa sitä, että lähes puolet jättää laittamatt kypärän päähän pyöräilemään lähtiessään.

Liikenne turvasta muistutetaankin, että vain kypärä suojaa päävammoilta, joita pyöräilijä voi kaatumisen tai onnettomuuden seurauksena saada.

- Pienetkin päähän kohdistuneet vahingot voivat olla vakavia, kivuliaita ja hitaita paranemaan. Vain kypärä antaa suojaa päävammalta, Liikenneturvan suunnittelija Leena Piippa huomauttaa.

Tärkeää kypärän valinnassa on se, että se on oikean kokoinen ja hyvin kiinnitetty. Tärkeää on, että kypärä suojaa otsaa ja kiristyspanta istuu päähän hyvin.

- Etu- ja takahihnojen tulee muodostaa kolmiot korvien ympärille. Kaikkien hihnojen tulee olla tiukasti kasvoja vasten. Kiinnitä leukahihna sen verran tiukalle, ettei sitä pysty vetämään leuan yli. Liian löysästi kiinnitetty kypärä saattaa heilahtaa takaraivolle tai pudota päästä, Piippa kertoo.

Viileällä kelillä kypärän alle voi laittaa hatun. Silloinkin täytyy kuitenkin huolehtia siitä, että kypärä istuu hyvin, eikä kiinnityksen kanssa ole ongelmia. 

Lue myös: Älä unohda polkupyörän keväthuoltoa - asiat, jotka tulee tehdä ennen käyttöönottoa

Lähde: Liikenneturva

Kilpailut

Uusimmat