Kuva: Shutterstock

Nyt on erittäin kuivaa - maastopalo voi leimahtaa pienestäkin varomattomuudesta

18.05.2024 10:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Lämmin kesäsää tuo mukanaan myös kuivuutta.

Lämmin ja kesäinen ilma hemmottelee nyt monia, mutta tuo mukanaan myös kuivuutta ja samalla metsäpaloriskin.

Maastopalovaroitus onkin voimassa lähes kaikialla maassa paitsi suurimmassa osassa Lappia ja Koillismaata. Maastopalovaroituksen ollessa voimassa on kaiken avotulen teko kielletty. Kielto on totaalinen, sillä maastopalo saattaa leimahtaa hyvinkin vähäisestä, kuten pelkästä kipinästä.

- Maasto on nyt hyvin kuivaa, ja tuli voi karata käsistä esimerkiksi kipinöistä. Avotulta ei saa tehdä maastopalovaroituksen ollessa voimassa, kommentoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Pauli Jokinen.

Ensi viikon sateet eivät helpota tilannetta

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan sunnuntain ja maanantain aikana saatetaan kyllä saada joitakin sateita, mutta ne eivät ainakaan laajalti tule helpottamaan maastopalojen riskiä ja kuivuutta. Ensi viikolla näyttäisi ennusteen mukaan muutoinkin kuitenkin hieman viileämmältä.

- Ensi viikon alku näyttää selvästi lähipäiviä kylmemmältä. Yöpakkasia esiintyy pohjoisessa, ja halla on mahdollista maan keskiosassa. Lämpö saattaa kuitenkin palata ainakin osaan maata ensi viikon puolivälissä, Jokinen jatkaa.

Lue myös: Tässä on Suomen 3 helteisintä kuntaa

Lue myös: Tiesitkö, ettei yleistä kipulääkettä tule ottaa kyyn pureman ensiapuun? 5 toimintaohjetta puremaan

Lähde: Ilmatieteen laitos

Kilpailut

Uusimmat