Kuva: SHUTTERSTOCK

Tässä on Suomen 3 helteisintä kuntaa

16.05.2024 09:15 - Rebekka Silvennoinen / rebekka.silvennoinen@bauermedia.fi

Suomessa hellemääritelmä on eri kuin esimerkiksi Välimerellä.

Kun Suomessa päivän ylin lämpötila ylittää 25 asteen lämpötilan, voidaan puhua helteestä. Kyseinen hellemääritelmä on käytössä myös useassa Pohjoismaassa. Esimerkiksi Välimerellä helteestä puhutaan vasta lämpötilan ylittäessä 30 astetta. 

Viikon helleputki yhdellä paikkakunnalla on Ilmatieteen laitoksen mukaan yleinen, mutta ei kuitenkaan jokakesäinen. Kahden viikon helleputki sattuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa. Kolmen viikon hellejaksoja Suomessa on koettin vuoden 1961 jälkeen vain vuosina 2003, 2010, 2014, 2028 ja 2021.

Suomen lämpöennätys on mitattu Liperin Joensuun lentoasemalla heinäkuussa vuonna 2010. Silloin mittari nousi jopa 37,2 asteeseen. 

Kunnat, joissa eniten hellepäiviä

Forecan tilastojen mukaan helteisimpiä kuntia Suomessa 2000-luvulla ovat olleet Kouvola, Lahti ja Orimattila. Niissä helleraja on rikkoutunut keskimäärin 21–24 päivänä vuodessa. 

Vähiten hellepäiviä Foreca nimeää merellisille paikkakunnille. Esimerkiksi Ahvenanmaan Eckerössä on hellepäiviä vain kerran kahdessa vuodessa. Mantereella hellepäiviä vähiten koetaan Pietarsaaressa, jossa helleraja ylittyy keskimäärin 2,7 päivänä vuodessa. 

Kylmä Itämeri ja merituuli viilentävät ilmaa rannikoilla. 

Hellepäiviä on sattunut myös kesän ulkopuolelle. Esimerkiksi syyskuun korkein lämpötila, 28,8 astetta, mitattiin 6. syyskuuta 1968 Raumalla, kertoo Ilmatieteen laitos. 

Lue myös: Tuleeko alumiinivuoka pestä, jotta sen voi laittaa metallinkeräykseen? Asiantuntijalta selkeä ohje

Lue myös: Kesätyöpaikkoja tänä vuonna aiempaa vähemmän - joillain aloilla paikkamäärät kuitenkin nousevat

Lue myös: Tiesitkö, ettei yleistä kipulääkettä tule ottaa kyyn pureman ensiapuun? 5 toimintaohjetta puremaan

Lähteet: Ilmatieteen laitos ja Foreca

Kilpailut

Uusimmat