Kuva: Shutterstock

Haluatko tienata rahaa hävittämällä lupiineja? Se on Helsingissä pian mahdollista

20.05.2024 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Vieraslajit voivat viedä kasvualaa muilta lajeilta.

Helsingin kaupunki kokeilee vieraslajien torjuntaa uudenlaisella keinolla. Startup-yritys Crowdsorsa on tehnyt vieraslajien hävittämisestä mobiilipelin, josta voi jopa ansaita hieman rahaa. Helsingin kaupungin tiedotteen mukaan pelissä hävitetään pian lupiinin ja jättipalsamin esiintymiä.

Joukkoistettu vieraslajitorjunta alkaa kuun vaihteessa, 3. kesäkuuta, ja tehtävä on kaikille avoin. Osallistua voi lataamalla sovelluksen älypuhelimeensa. Yhtä vieraslajilta torjuttua neliömetriä kohden voi sovelluksen kautta ansaita parhaimmillaan 25 senttiä.

Peliin voi osallistua hävittämällä vieraslajeja joko mobiilisovelluksen karttaan valmiiksi merkityissä kohteissa tai itse löytämillään alueilla. Kohteet tulee kuvata ennen ja jälkeen hävityksen ja ladata sovellukseen, jotta niistä voi saada palkkion. Palkkioita jaetaan niin kauan kuin budjettia riittää. Kun materiaalit on hyväksytty, voi palkkion pyytää siirtämään sovelluksen mobiililompakosta omalle pankkitilille. 

Peli laskee torjuntapalkkion automaattisesti, ja summa määräytyy muun muassa alueen koon ja kasvillisuuden tiheyden mukaan. 

Vieraslajit aiheuttavat haittoja kauniista ulkomuodostaan huolimatta

Helsingissä vieraslajeista leviävät erityisesti lupiini ja jättipalsami. Vaikka esimerksi lupiini voi olla jopa ilo monen silmälle, ovat vieraslajit todellisuudessa haitaksi, sillä niiden ärhäkkä leviäminen voi viedä tilaa muilta lajeilta ja muuttaa muuta kasvillisuutta yksipuolisemmaksi.

- Jättipalsami ja lupiini kuuluvat Helsingin haitallisimpiin vieraskasveihin, ja ne uhkaavat kaupunkiluontomme monimuotoisuutta. Niiden koneellinen poisto on monissa sijainneissa hankalaa, ja siksi jokainen käsipari on tarpeen torjuntataistelussa. Mobiilipeli ja rahapalkkio toivottavasti lisäävät tehtävän hauskuutta ja palkitsevuutta, kommentoi Helsingin kaupungin tiedotteessa vapaaehtoistyön koordinaattori Armi Koskela kaupunkiympäristön toimialalta.

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka mobiilisovelluksella on joukkoistettu aikaisemmin muitakin mikrotöitä ja datankeruuta, kuten pyöräteiden kunnon kartoitusta.

Lue myös: Poikittaisliikennettä helpotetaan Helsingissä viimein - HSL vastaa asiakkaiden toiveeseen

Lue myös: Massiiviset katutyöt sotkevat julkisen liikenteen reitit kesällä Helsingissä

Lähde: Helsingin kaupunki

Kilpailut

Uusimmat