Einstein vai Marilyn? Testaa näkösi hämmentävän optisen illuusion avulla

05.04.2015 19:15 - Linda Arponen

Kuukausi sitten ihmeteltiin sini-mustan mekon väriä. Nyt omaa näköään voi testata Albert Einsteinin ja Marilyn Monroen avulla.

Vasta hiljattain koko maailma ihmetteli sitä, miksi eräs mekko näytti toisille ihmisille sini-mustalta ja toisille valko-kultaiselta. Nyt on kuitenkin jälleen löytynyt uusi optinen harha, joka näyttäytyy ihmisille eri tavalla. Tällä kertaa kuvan näkeminen erilaisella tavalla voi kuitenkin olla merkki siitä, että omissa silmissä voi olla jotakin vikaa.

Katso siis alta löytyvä video siltä etäisyydeltä, kuin yleensä tietokoneen ruutua katselet. Kenen kasvot näyttävät tulevan sinua kohti? Kaukaa katsottuna saatat nähdä Marilyn Monroen kasvot. Jos sinulla on hyvä näkö, kuvan pitäisi muuttua suurentuessaan Albert Einsteiniksi. Jos näet kuitenkin yhä Marilynin, saattaa näössäsi olla jotakin vialla.

Yhdysvaltalainen tutkimusryhmä, jota johti professori Aude Oliva Massachusetts Institute of Technologyssa, kehitti illuusion vuosia sitten. YouTube-kanava AsapSCIENCEn tuoreessa videossa kerrotaan, miten kahdesta kuvasta yhdistetty illuusio toimii:

- Riippuen siitä, kuinka hyvin pystyt tarkentamaan katseesi tai näkemään kontrasteja, vaikuttaa siihen, miten näet yksityiskohdat. Kun etäisyys kasvaa tai näkö on huono, näkee silmä vain pääpiirteitä, kuten suun muodon, nenän ja hiukset. Tällöin silmä saattaa nähdä pelkän Marilynin. Jos sinulla on kuitenkin hyvä näkö, huomaat Einsteinin tuuheat kulmakarvat, viikset ja rypyt.

Illuusio toimii videon lisäksi myös pelkkänä kuvana. Mitä kauemmas kuvasta siirryt ja näet yhä Einsteinin, sitä parempi näkösi on. Lisää tietoa illuusiosta kerrotaan myös videolla.

Mikäli haluat vielä muistella sini-mustaa mekkoa, voit katsella myös saman YouTube-kanavan videon aiheesta alta.

Lue myös: Suuren nettikeskustelun aiheuttanut mekko päätyi tatuoinniksi - katso

Lähde: Woman's Day

Kilpailut

Uusimmat