Narsisti kehuu saavutuksillaan, luova jakaa tietoa - mitä Facebook-status kertoo sinusta?

25.05.2015 08:45 - Eeva Rajala

Tuoreen tutkimuksen mukaan Facebook-status paljastaa ihmisen persoonallisuudesta yllättävän paljon.

Miljoonat ihmiset päivittävät Facebook-statustaan päivittäin. Healthista-sivusto kertoo tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan statuspäivityksistä selviää ihmisen todellinen luonne: onko ihminen neuroottinen vai narsisti ja kuinka hyvä itsetunto hänellä on.

Brunelin yliopiston tutkimuksessa analysoitiin 555 nettikyselyä, jotka Facebookin käyttäjät olivat täyttäneet. Kyselyissä keskityttiin ulospäin suuntautuneisuuteen, avoimuuteen, suostuvaisuuteen, neuroottisuuteen, tunnollisuuteen sekä narsismiin ja itsetuntoon.

Tutkimustulokset merkittäviä

Tiedemiehet saivat selville, että yhden luonteenpiirteen omaavat kirjoittavat samansuuntaisista asioista statuspäivityksissään. Yliopiston tohtorin Tara Marshallin mukaan tutkimustulokset ovat merkittäviä. Tosin tutkijat kertovat, että tulevaisuudessa pitäisi tutkia lisää sitä, miten Facebook-ystävät reagoivat erilaisiin statuspäivityksiin sekä todellisuudessa että sosiaalisessa mediassa.

Seuraavassa on kerrottu tutkimuksessa mukana olleista luonteenpiirteistä, ja millaisista asioista kyseisen luonteenpiirteen omaava henkilö kirjoittaa statuksissaan:

Narsisti

Narsistinen henkilö kirjoittaa usein muun muassa omista saavutuksistaan, ruokavaliostaan ja liikkumisestaan. Henkilö, joka sai korkeat pisteet narsismikokeissa, näytti etsivän toisilta ihmisiltä ajatuksilleen vahvistusta, jollaista ei löydy verkon ulkopuolelta. Kun henkilö saa runsaasti tykkäyksiä ja kommentteja, hänellä on taipumus kokea olonsa hyväksi, kun taas henkilö, joka ei saa tykkäyksiä, tuntee olonsa eristyneeksi.

Tunnollinen

Tunnollinen ihminen kirjoittaa statuspäivityksiä vain harvoin, ja kun hän tekee niin, statuspäivitykset käsittelevät usein hänen perhettään ja erityisesti lapsiaan. Tunnollinen henkilö on myös muita tietoisempi, miten toiset ottavat vastaan statuskirjoitteluita.

Avoin, utelias ja luova

Avoin, utelias ja luova ihminen kirjoittaa usein muun muassa poliittisista uskomuksistaan sekä älyllisistä aiheista. Henkilö käyttää Facebookia enemmän tiedon jakamiseen kuin sosiaaliseen kanssakäymiseen. Avoin, utelias ja luova kirjoittaa statuksissaan esimerkiksi ajankohtaisista asioista ja tutkimustuloksista.

Huono itsetunto

Huonon itsetunnon omaava kirjoittaa monesti romanttisia statuksia kumppanistaan. Hän pyrkii statuksillaan kukistamaan oman epävarmuutensa ja näyttämään, että suhde voi hyvin. Huonon itsetunnon omaavan statuspäivitykset eivät saa paljon tykkäyksiä.

Ulospäin suuntautunut

Ulospäin suuntautunut käyttää Facebookia hyödyksi sopimalla sitä kautta runsaasti tapaamisia. Hän kirjoittaa statuksissaan runsaasti sosiaalisista aktiviteeteistaan. Häntä ei kiinnostaa niin paljon se, tykkääkö joku hänen statuksistaan, vaan häntä ajaa eteenpäin vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa.

Lue myös: Miltä sinun Wikipedia-sivusi näyttäisi? Hauska sovellus leviää Facebookissa

Lähde: Healthista

Kilpailut

Uusimmat