Perheenisän koskettava avunhuuto Facebookissa saa jokaisen harkitsemaan kantasolun luovuttamista

31.07.2015 11:10 - Reetta Haverinen

Juha Tapola tekee kaikkensa sen eteen, jotta hänen avovaimonsa selviäisi vakavasta syöpäsairaudesta. Mies on ottanut sosiaalisen median avukseen ja haastaa kaikki rekisteriin kuulumattomat marssimaan veripalveluun, sillä joku hyväsydäminen luovuttaja voi pelastaa hänen avovaimonsa, tai jonkun muun, hengen.

Facbookissa leviävä liikuttava kirjoitus on laittanut varsin monen ihmisen harkitsemaan kantasolurekisteriin liittymistä. Suomalaisisän teksti, jossa hän kertoo avovaimonsa taistelusta leukemiaa vastaan, on levinnyt Facebookissa kulovalkean lailla. Juha Tapolan laatima kirjoitus on jaettu verkossa jo yli 24 000 kertaa.

Leukemia mullisti pariskunnan arjen

Mies kertoo tekstissään, kuinka hänen rakkaalla avovaimollaan todettiin noin kaksi vuotta sitten leukemia. Nainen odotti tuolloin parin yhteistä lasta ja raskaus oli edennyt jo 30. raskausviikolle. Syöpähoidot aloitettiin saman tien Turussa, ja pian ensimmäisen hoitojakson jälkeen pariskunnan poika syntyi maailmaan.

Synnytys oli avovaimolle raskas voimanponnistus, mutta nainen päätti selvitä kaikesta sisulla ja tahdonvoimalla. Syöpähoidot jatkuivat sektiolla tehdyn synnytyksen jälkeen ja kahden kuukauden päästä pikkuperhe pääsi vidoin sairaalasta kotiin.

"Olimme olleet sairaalassa lähes kaksi kuukautta, kunnes lääkärit totesivat, että voimme lähteä kotiin. Se oli yksi elämäni hienoimmista uutisista. Avovaimoni joutui käymään Turussa hoidoissa koko loppuvuoden."

Synkkiä uutisia

Tapola kertoo, että seurannoissa avovaimon näytteet olivat puhtaita, ja elämä näytti hymyilevän. Viikko sitten perhe sai kuitenkin tietää, että avovaimon tuoreesta luuydinnäytteestä löydettiin esiasteessa oleva leukemia. Tapola kirjoittaa murheellisena, että hoitokeinot ovat vähissä ja avovaimolle joudutaan tekemään pian kantasolusiirto.

"Tilannetta seurataan tällä hetkellä näytteiden otolla. Tällä kertaa tullaan toteuttamaan kantasolusiirto."

Facebook-päivityksellään Tapola tahtoo jakaa koskettavan tarinansa mahdollisemman monien luettavaksi ja haastaa kaikki kantasolurekisteriin kuulumattomat harkitsemaan luovuttajaksi ryhtymistä.

"Tällä kirjoituksella haastan kaikki, jotka hyväksytään luovuttamaan kantasoluja, liittymään kantasolurekisteriin. Pyydän teitä kaikkia jakamaan tätä kirjoitusta vaikka et itse aio rekisteriin liittyäkään.

Toivon, että tämä tavoittaa mahdollisimman monen ja jos edes, joku tämän kirjoituksen luettuaan päättää liittyä rekisteriin, niin minä kiitän sinua ja joku toinen voi kiittää sinua joskus henkensä pelastamisesta."

Rekisteriin kaivataan erityisesti miehiä

Kantasolusiirto on monien syöpäpotilaiden viimeinen toivo parantua sen jälkeen, kun kaikki muut keinot on jo käytetty. Kantasolurekisteriin liitetyt sitoutuvat auttamaan ketä tahansa potilasta, joille heidän kudostyyppinsä näyttää sopivan.

Mitä enemmän rekisterissä on hyväsydämisiä luovuttajia, sitä useammalla ihmisellä on mahdollisuus parantua. Veripalvelun mukaan kantasolurekisteriin tarvitaan tällä hetkellä erityisesti miehiä.

Lue lisää kantasoluluovuttajaksi ryhtymisestä täältä.

Tekstilainaukset Tapolan Facebook-kirjoituksesta. Lue Tapolan alkuperäinen Facebook-teksti täältä.


Lue myös: Syöpään sairastunut 15-vuotias tyttö lopetti kaljun häpeämisen: "Olen itsevarmempi nyt"

Lähde: Veripalvelu

Kilpailut

Uusimmat