Veteraani antoi imatralaismiehelle sota-ajan negatiivit - jättiyllätys paljastui kehitettäessä

11.08.2015 19:00 - Mikko Räsänen

Imatralainen Mika Klemolin ei ollut uskoa silmiään, kun hänen saksalaiselta sotaveteraanilta saamilta negatiiveilta löytyi ennen julkaisemattomia valokuvia Adolf Hitleristä. 

Imatralainen Mika Klemolin on laittanut Tori.fi -sivustolle myyntiin ennen julkaisemattomia toisen maailmansodan aikaisia valokuvia. Kuvien joukossa on muun muassa valokuvia Hitleristä ja taistelulaiva Bismarckin kastetilaisuudesta.

Voice tavoitti Klemolinin, joka kertoi uskomattoman tarinan siitä, miten kuvat joitakin vuosia sitten päätyivät hänen haltuunsa.

- Olimme Saksassa autonhakumatkalla. Paluumatkalla pysähdyimme Hampurissa syömään. Ravintolassa keskustelimme pitkään tarjoilijan kanssa emmekä huomanneet, että viereisessä pöydässä vanha mies kuunteli keskusteluamme, Klemolin muistelee.

Negatiivit vaihtoivat omistajaa

Suomalaismiehet poistuivat ravintolasta, mutta vanhus seurasi heitä ja tuli parkkipaikalla juttelemaan suomalaiskaksikon kanssa.

- Mies rupesi kyselemään meistä ja taustoistamme. Olimme molemmat kaljupäisiä ja tatuoituja, joten en tiedä, mihin ryhmään meidät oikein yhdisti. Mies alkoi kertoa sodasta ja siitä, että hänellä on hallussaan vanhoja negatiiveja. Mies kertoi, että haluaisi saada kuvat yleiseen tietoisuuteen, Klemolin kertoo.

Kaksikolla ei ollut kiire, joten he lähtivät sotaveteraanin mukaan hänen kotiinsa.

- Miehellä oli todella paljon negatiiveja. Hän antoi meille vain yhden pussin.

Kuvissa itse Hitler

Suomessa Klemolin teetti saamistaan negatiiveista valokuvat. Yllätys oli melkoinen, kun paljastui, että negatiivit sisälsivät ennen julkaisemattomia valokuvia Hitleristä ja muista Saksan johtohenkilöistä. Eräs kuva taas on otettu taistelulaiva Bismarckin kastetilaisuudesta.

- Kuvia on muistaakseni 38. Siellä oli myös kuvia telakkatoiminnasta sekä joitakin kuvia, mitkä on otettu asiakirjoista. Asiakirjat ovat ilmeisesti jonkinlaisten kylmänsietokokeiden tuloksia. Muutama valokuva liittyy ilmeisesti ihan joukkotuhoon, koska niissä on ruumiita pinottu päällekäin. 

Klemolin on laittanut kuvat myyntiin, koska arvelee niiden kiinnostava keräilijöitä. 

- Ei tuollaisia näy juurikaan myynnissä, hän miettii.

- Nyt harmittaa vain se, ettei aikanaan tullut vaihdettua yhteystietoja saksalaisveteraanin kanssa.

Katso kuvien myynti-ilmoitus täältä

LUE SEURAAVAKSI: Uskomaton video havainnollistaa toisen maailmansodan mittasuhteet - katso!

Kilpailut

Uusimmat