Miksi seeproilla on raidat? Tutkimus kumoaa faktana pidetyn selityksen

13.08.2015 15:45 - Senni Loikala

Pitkään on luultu, että seeprojen raidat auttaisivat karistamaan saalistajat kintereiltä eräänlaisen optisen illuusion avulla. Tuore tutkimus vei pohjan tuolta uskomukselta ja todisti asian olevan päinvastoin.

Aiemmin ollaan luultu, että seeprat olisivat saaneet hienot raitansa hämätäkseen saalistajiaan. Uskomuksen mukaan raidat aiheuttaisivat optisen illuusion, joka johtaisi saalistajan harhaan seepran liikkeistä. Tehokkaimmillaan efekti toimisi, jos raitakaverit liikkuisivat laumassa. Pääset lukemaan lisää menneestä tutkimuksesta täältä

Nyt teoria seepran raidoista on kumottu. Frontiers in Zoology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan raitapuku ei auta seepraa karistamaan petoja kintereiltään, vaan päinvastoin. Huomiota herättävä kuosi eläimen nahassa tekee siitä selvemmin havaittavissa olevan kohteen saalistajalle, tutkijat uskovat. 

Tutkimuksen mukaan seeproille olisi haittaa raidoistaan niin yksin kuin laumassa oleskellessaan. Ne lisäävät riskiä siihen, että seepra joutuu esimerkiksi leijonan päivälliseksi. 

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimus toteutettiin niin, että 60 ihmistä laitettiin pelaamaan peliä, jossa he pääsivät eläytymään saalistajiksi. Pelihahmot, joilla oli horisontaalit raidat, joutuivat helpommin pyydystetyiksi kuin hahmot, jotka olivat harmaita tai joilla oli pystysuuntaiset tai diagonaaliset raidat. 

Jos esimerkiksi lapsi kysyy, että miksi seepralla on raidat, on asiaan tuoreen tutkimuksen vuoksi vaikea vastata. Helpointa voi olla kuitata uteliaisuus juksaamalla esimerkiksi, että aitaa maalatessa jäi ylimääräistä maalia jäljelle, jolloin maalari maalasi valkoiselle hevoselle raidat.

Lue myös: Herätetäänkö mammutit henkiin? Uusi löydös sai tutkijat innostumaan

Lähde: dna

Kilpailut

Uusimmat