Masentaako syksy? Vinkit, joilla selvitä yli pimeästä vuodenajasta

12.09.2015 14:15 - Reetta Haverinen

Kesää rakastavat ihmiset voivat masentua kun suvi kääntyy syksyksi, mutta positiivisten ajatusten avulla on mahdollista selvitä synkkääkin synkemmistä syysilloista.      

Kesä 2015 on mennyttä, sitä ei käy kieltäminen. Vaikka syksy saapuu ja seuraavaan suveen on rutkasti aikaa, ei ole syytä vaipua murheen alhoon. Näillä vinkeillä tuot kesän syyssateiden keskelle ja sinnittelet läpi pimenevien lokakuisten iltojen:

Muistele

Katsele kuvia menneestä kesästä. Muistele hauskaa piknikretkeä, festariviikonloppua tai ystäväsi juhannushäitä. Anna hymyn nousta huulillesi ja muistojen lämmittää mieltäsi.

Maistele

Miksei syksyllä voisi myös syödä kesäherkkuja? Jos haluat maistaa suven taas kielelläsi, ole luova ja painele samantien lähikauppaasi ostoksille. Tuoreita mansikoita ei ehkä ole saatavilla, mutta pienellä kekseliäisyydellä voit pitää kotonasi helposti "kesänmuistelukekkerit".

Osta lempijäätelöäsi tai paista pannulla lettuja. Tee raikasta salaattia ja paista pannulla maukkaita kanafileitä tai pihvejä. Voit myös valmistaa vihannesvartaita tai tillillä ja ruokakermalla kuorrutettua lohta uunissa. Nauti ruoan kanssa kylmää valkoviiniä tai pirskahtelevaa roseeta.

Ajattele positiivisesti

Onko syksy oikeasti niin kauheaa aikaa kuin ajattelet? Kokeile löytää vuodenajan hyvät puolet: saat kääriytyä neuleisiin, poltella kynttilöitä, juoda litroittain teetä ja oleskella villasukissa.

Nauti valosta

Jos pimeys masentaa, kokeile ottaa päivänvalosta kaikki irti. Oleile ulkona niin paljon kuin mahdollista valoisan aikaan. Kun ilta hämärtyy, polta kynttilöitä ja jos tarve vaatii, osta itsellesi esimerkiksi kirkasvalolamppu.

Hemmottele itseäsi

Syksy on oivaa aikaa tehdä jalkakylpyjä, vartalokuorintoja ja turvenaamioita. Varaa aika hierontaan ja käy elokuvissa. Osta itsellesi esimerkiksi jokin uusi, pitkään himoitsemasi vaate ja vietä aikaa ystäviesi kanssa. Tee syksystä itsellesi mahdollisimman mieleinen.

Keskitä ajatuksesi muualle

Älä keskity masentelemaan syksyä vaan pidä itsesi niin kiireisenä, ettet edes huomaa kyseisen vuodenajan läsnäoloa. Harrasta liikuntaa, ilmoittaudu kokkikurssille, opettele uusi taito, kokkaa, lue, lähde mukaan vapaaehtoistoimintaan tai aloita vaikkapa blogin pitäminen.

Suunnittele

Positiivisesti ajatellen seuraavaan kevääseen on enää 25 viikkoa! Mikä estää sinua suunnittelemasta ja haaveilemasta ensi kesästä? Mieti, mitä haluaisit tehdä ja minne mennä. Jos aloitat juhannusjuhlien suunnittelun jo nyt, saat taatusti järjestettyä upeaakin upeammat kemut - ainakaan sinulle ei tule viime hetken kiire.

Uppoudu elokuvien maailmaan

Jos kovasti kaipaat kesää, katso esimerkiksi jokin näistä pirteistä suomalaisleffoista, joista vinkkasimme artikkelistamme: Virittäydy kesäfiilikseen elokuvien ääressä - 10 kepeää suomalaista suvileffaa.

Lue myös: 20 asiaa, jotka toistuvat joka syksy - montako olet jo kokenut?

Kilpailut

Uusimmat