Kuva: Fotolia

Köyhät lounasvaihtoehdot, tuplamäärä juustoa... Asiat, jotka ovat tuttuja kaikille kasvissyöjille

05.10.2015 13:15 - Reetta Haverinen

Monet vegetaristit ovat kyllästyneet muiden ihmisten oudoksuviin kommentteihin ja erikoiskohteluun. Mikä lihattomassa ruokavaliossa kummastuttaa?

Jos noudatat kasvisruokavaliota, tiedät taatusti, että monet ihmiset eivät näytä ymmärtävän kasvissyöntisi tarkoitusperiä. Ihmiset eivät välttämättä ymmärrä, että proteiineja ja rautaa saa myös kasvikunnan tuotteista tai että lihatuotteista erossa oleminen ei ole toisille ihmisille ollenkaan vaikeaa.

Myös seuraavat tapaukset ovat sinulle taatusti tuttuja, jos olet tottunut pysymään kaukana lihatuotteista:

1. Saat ruokasi aina ensimmäisenä lentokoneessa

Erikoisruokavaliota noudattavilla on onneksi joitakin etuuksia – he saavat ainakin ruokansa muita ennen lentokoneessa.

2. Monissa paikoissa kasvisruoka on samaa kuin liharuoka, josta on vain poistettu vain liha

Voiko makaronilaatikkoa kutsua ravintorikkaaksi ateriaksi, jos siitä on poistettu jauheliha? Vastaus on taatusti, että ei. Monissa lounaspaikoissa kasvisruoka tarkoittaa valitettavasti käytännössä sitä, että tarjolla olevasta ruoasta on poistettu liha. 

Ateria ei tällaisenaan ole kuitenkaan kovin ravinteikas. Liha tulisi aina korvata jollain kasvisproteiinilla, kuten kikherneillä, tofulla tai linsseillä, jotta ruoka olisi monipuolinen ja täyttävä myös kasvissyöjän vatsaa ajatellen.

3. Monet ajattelevat, että kaikki kasvissyöjät ovat hippejä

Kasvisruokavaliota noudattavat ihmiset ovat jättäneet lihan pois arjestaan erilaisista syistä johtuen. Jotkut saattavat kokea kasvisruokavalion käyvän vatsalleen paremmin, jotkut taas tahtovat syödä vain kasvikunnantuotteita eettisistä syistä.

4. Kaikki kasvisruoat eivät ole kevyitä

Myös kasvisruokavaliolla voi saada itsensä helposti ylipainoiseksi. Niin pitsoja, hampurilaisia kuin friteerattuja ruokiakin on saatavina myös kasvisversioina. Myös monet kaloripitoiset herkut ovat täysin lihattomia – vai oletko kuullut täytekakkujen tai munkkien sisältävän jauhelihaa tai makkaraa?

5. Kasvisruoatkin voivat olla epäterveellisiä

Yllä olevaan kohtaan viitaten, monet lihaa sisältämättömät tuotteet ovat myös hyvin epäterveellisiä. On totta, että monet kasvisruokavaliota noudattavat ihmiset pyrkivät syömään paljon luomua, mutta he ovatkin oppineet olemaan tarkkoja kaupassa asioidessaan.

Monissa kasvispihveissä,-keitoissa,-pyöryköissä- ja pitsoissa on niin lisä-, väri- kuin säilöntäaineitakin. Myös lisätyn suolan, rasvan ja sokerin määrä voi olla päätähuimaava.

6. Kasvisruoka on monipuolista

Monet ajattelevat, että kasvisruoka on tylsää ja mautonta. Kasvissyöjät kuitenkin tietävät, että näin asia ei todellakaan ole.

7. Ihmiset utelevat aina syitä kasvisruokavalioon

Oman ruokavalion esittely ja siihen johtaneiden syiden selittely on tuttua monille vegetaristeille. Niin työkaverit, sukulaiset kuin ystävätkin jaksavat aina kummastella, miksi jätät lihan lautasen reunalle.

8. Ihmiset huolehtivat proteiinin ja raudan saannistasi

Monet eivät hoksaa, että myös kasvisruokavaliosta voi saada riittävästi proteiineja ja rautaa. Tämä toki edellyttää monipuolista kasvistuotteiden käyttöä – pelkkä salaatti ja porkkana eivät riitä.

9. Intialaiset ravintolat ovat kasvissyöjien paratiiseja

Suomalaiset perinneruoat eivät ehkä ole kasvissyöjille kaikkein otollisimpia, mutta intialainen ruoka sen sijaan on. Aasian mantereella todella osataan taikoa herkullisia kasvisruokia, joista ei makua puutu.

10. Sukulaisesi ja ystäväsi pelkäävät, ettet pysty syömään mitään heidän luonaan

Monet ihmiset, joiden luokse olet menossa kyläilemään, ovat hädissään jo viikkoja ennen vierailuasi. He eivät tiedä, mitä osaisivat sinulle tarjota tai mitä ylipäätään pystyt syömään. Asia tuntuu hassulta, sillä varsin monet ruoat sopivat kasvissyöjille.

11. Juustoa laitetaan joka paikkaan

Usein kasvisruoissa liha korvataan ylettömällä juuston määrällä: pitsoihin lisätään reilusti enemmän juustoa, samoin laatikoihin ja gratiineihin. Monesti myös täytetyissä leivissä lihaleikkeleet korvataan ekstrajuustosiivuilla. Mitä enemmän juustoa, sen parempi - näin ainakin monet tuntuvat ajattelevan.

12. Kaikissa aterioissa ei mainita erikseen, jos tuote sisältää lihaa

Joskus saatat huomata syödessäsi fetapiirasta tai täytettyä vuohenjuustoleipää, että ruoan uumenissa onkin yllätys: makkaraleikkeleitä, pekoniviipaleita tai kinkkusuikaleita saattaa löytyä yllättävistäkin ruoista.


Lue myös: Päästä ennakkoluuloista irti: 5 perätöntä myyttiä kasvissyönnistä

Lähde: Metro

Kilpailut

Uusimmat