Kuva: Fotolia

Kuin kauhuelokuvasta - unihalvauksesta kertova video kiertää jälleen netissä

14.10.2015 18:15 - Eeva Rajala

Keväällä kauhua levitti traileri dokumenttielokuvasta, jossa kuvataan unihalvausta ja sen mukanaan tuomia järkyttäviä hallusinaatioita.

The Nightmare -dokumenttielokuva valottaa ilmiötä, joka on kuin suoraan kauhuelokuvasta. Dokumentin traileri on taas alkanut levitä muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Unihalvauksesta kärsii joka kymmenes maailman ihmisistä. Kyseessä on joko unen aikana tapahtuva halvaustila tai nukahtamisvaiheen häiriö, jolloin ihminen säilyttää tietoisuutensa, mutta keho halvaantuu. Häiriö voi tapahtua myös heräämisvaiheessa, jolloin ihminen on myös täysin tietoinen asioista, muttei voi liikkua. Hetkellinen halvaus ei välttämättä ole se pelottavin asia, vaan unihalvaukseen yhdistyy usein hallusinaatioita, jotka voivat aiheuttaa kauhua ja pelkotiloja.

Rodney Ascher on haastatellut dokumenttielokuvaansa lukuisia ihmisiä, jotka kärsivät unihalvauksesta. Dokumentissa on koitettu myös mahdollisimman tarkasti rekonstruoida ihmisten unihalvauksen aikana näkemiä hallusinaatioita.

Lääkärit eivät täysin tiedä, mitkä syyt unihalvauksen taustalla ovat. Aivojen toimintaan se kuitenkin liittyy ja unihalvauksella voi olla yhteys narkolepsiaan. Se tiedetään, että unihalvaustapauksia on ollut jo vuosisatoja. Esimerkiksi Keskiajalla kenties unihalvauksen vuoksi uskottiin vielä vakaammin taikuuteen ja demoneihin.

Dokumentin traileri on taas alkanut levitä sosiaalisessa mediassa. Vaikka kyseessä on dokumenttielokuva, toimii se trailerin perusteella myös kauhuelokuvana. Katso traileri alta:


Lue myös: Miltä unihalvaus tuntuu? Pelästynyt nainen jakaa kokemuksensa

Kilpailut

Uusimmat