Kuva: Fotolia

Kuva hautalöydöstä todistaa: Ihmisillä oli ennen pelottavat vampyyrihampaat

15.10.2015 15:15 - Senni Loikala

Kunnon torahampaat komeilivat suussamme kauan, kauan sitten. Historiallinen löydös paljastaa myös kiinnostavan seikan modernin ihmisen alkuvaiheista.

Los Angeles Times –lehti uutisoi Etelä-Kiinassa Fuyan-nimisestä luolasta löytyneistä hampaista. Tutkijoiden mukaan ne ovat kuuluneet Homo sapiens –ihmissuvun edustajille arviolta 80 000 – 120 000 vuotta sitten.

Löydöksessä erityisen kiinnostavaa on, että niistä tehdyn analyysin mukaan ihmiset olisivat eläneet Kiinassa jo ennen kuin Euroopassa. Tämä tuli uutena tutkijoille.

Kun sijoitamme nämä löydöt niiden mannertenväliseen kontekstiin, Fuyan-luolan hampaat antavat vihjeitä siitä, että modernit ihmiset olisivat olleet eteläisessä Kiinassa 30 000 – 60 000 vuotta aiemmin kuin Välimeren itäisillä alueilla ja Euroopassa”, tutkijat kirjoittavat.

Teräväkärkisiä hampaita

Hampaiden ikä on päätelty sen perusteella, kuinka syvältä ne on löydetty. Syvyydestä pystytään päätellä, mihin aikakauteen löydetyt hampaat sijoittuvat. Mitä syvemmälle ne on haudattu, sitä vanhempia ne ovat.

Ihmisen jäännöksistä juuri purukalusto säilyy usein parhaiten muun muassa sen pinnalla olevan emalin ansiosta.

Hampaita löytyi luolasta 47 kappaletta. Useat niistä on teräväkärkisiä, kuin pedolla tai tarinoiden vampyyreilla. Monet puolestaan näyttävät suurin piirtein nykyihmisen hampailta. Los Angeles Times julkaisi myös kuvan luolasta löytyneistä muinaishampaista. Pääset katsomaan sen tästä.


LUE MYÖS: Marsista löytyi elämää? "Kyseessä isoin historiallinen löytö"

Lähde: Los Angeles Times

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat