Kuva: Fotolia

Pilasitko työhaastattelun kehonkielelläsi? 7 yleisintä virhettä

25.12.2015 16:15 - Senja Rapila

Vaikka työhaastattelu menisikin muuten täysin nappiin, saattaa kehonkielesi viestiä työnantajalle negatiivisia asioita sinusta.

Yllättävän pienet asiat voivat vaikuttaa siihen, saatko sinä haluamasi työpaikan. Joskus kehonkielesi saattaa kertoa sinusta asioita, joista sinä et ole itse tietoinen. Ensivaikutus on todella tärkeä, ja siihen kannattaakin panostaa. 

1. Huono ryhti

Huomioi aina oma ryhtisi, sillä usein ihmiset eivät ymmärrä sitä, että työhaastattelu alkaa jo odotushuoneesta.  Jotta annat mahdollisimman itsevarman kuvan itsestäsi, istu selkä suorana ja kaula pitkänä. Tämä asento muuttaa kemikaaleja aivoissamme, ja tunnemme olomme voimakkaammiksi sekä itsevarmemmiksi. 

2. Heikko kättely

Ihmiset usein kättelevät mahdollista työnantajaa liian voimakkaasti, jolloin työnantajalle tulee kuva, että työntekijällä on tarve hallita ihmisiä. Kättelyn tulisikin olla mieluummin mahdollisimman luonnollinen, ei kuitenkaan liian löysä. 

3. Hikiset kämmenet

Haastattelijasta mikään ei ole epämiellyttävää kuin hakijan tärisevät, hikiset kädet. Jos sinun kämmenesi hikoilevat stressin alla, käy pesemässä kätesi mahdollisuuksien mukaan juuri ennen haastattelua. Pidä käsiäsi kylmän veden alla noin minuutti. Se antaa sinulle kuivat kädet noin kymmeneksi minuutiksi, ja kättelysi on huomattavasti miellyttävämpi.

4. Katsekontaktin puute

Pidä huoli siitä, että katsot tarpeeksi haastattelijaa silmiin. Jos et katso häntä silmiin laisinkaan, hän voi ajatella, että olet epävarma tai sinulla ei ole vastauksia hänen esittämiinsä kysymyksiin. 

5. Liikehtiminen

Hiuksilla leikkiminen, kasvojen koskettelu ja muu liikehtiminen voi olla todella suuri haitta työhaastattelussa. Kun koskemme kasvojamme tai hiuksiamme työhaastattelun aikana, yritämme rauhoitella itseämme. Haluatko siis todella antaa mahdolliselle työnantajallesi sellaisen kuvan sinusta, että olet todella epävarma?

6. Kiinnostuksen puute

Älä risti jalkojasi jatkuvasti tai vaihda asentoa tuolissasi, tämä voi viestiä haastattelijallesi siitä, että olet todella tylsistynyt. Sen sijaan keskitä itsesi nojaamaan hieman eteenpäin, ja nyökkää tarvittaessa.

7. Hymyn puute

Hymy kertoo itsevarmuudesta, avoimuudesta sekä energiasta. Se myös houkuttelee haastattelijaa hymyilemään sinulle takaisin. Ilman hymyä haastateltavaa pidetään yleisesti kiukkuisena tai kyllästyneenä.

Lopuksi: muista kätellä työnantajaa lähtiessäsi, ja muista katsekontakti.


Lue myös: Kolme sanaa, joita ei koskaan tulisi sanoa työpaikalla

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat