Kuva: AOP

Titanicin uppoamisesta 104 vuotta: "Moottoreiden sammuttua hyttimme oveen koputettiin"

14.04.2016 18:30 - Senni Loikala

RMS Titanicin merionnettomuudesta selviytyneiden joukossa oli brittinainen nimeltään Elsie Bowerman. Lue, millainen kokemus kohtalokas laivamatka oli Elsielle ja hänen äidilleen.

Neitsytmatkallaan olleen RMS Titanicin uppoamisesta Pohjois-Atlantilla on torstain ja perjantain välisenä yönä kulunut 104 vuotta. Matkustajia aluksessa oli 2206 henkeä, joista vain 705 ihmistä pelastui. Yksi heistä oli tuolloin 22-vuotias brittinainen Elsie Bowerman.

Biography-sivuston mukaan Elsie ja hänen äitinsä tahtoivat matkustaa Englannista Yhdysvaltoihin ja Kanadaan tapaamaan ystäviään ja sukulaisiaan. He nousivat Southamptonista ”uppoamattomaksi laivaksi” kutsutun Titanicin kyytiin 10. huhtikuuta 1912 kello 12 ja etsivät hyttinsä numero 33.

Elsie ja hänen äitinsä olivat selviytymisen kannalta parhaassa mahdollisessa asemassa laivalla. Aluksen törmättyä jäävuoreen miehistön pyrkimyksenä oli pelastaa ensin lasten ja naisten henget. Äidin ja tyttären eduksi kääntyi myös se, että he matkustivat ykkösluokassa. Se takasi, että naiset pääsivät ensimmäisten joukossa pelastusveneeseen.

RMS Titanicin uppoaminen vaati noin 1500:n ihmisen hengen. (kuva: AOP)

Pelastusvene numero kuusi, johon Elsie ja hänen äitinsä pääsivät, oli tarkoitettu 65:lle hengelle. Tuolloin sen kyydissä oli kuitenkin vain 21 naista, kaksi miestä ja yksi poika. Elsie kirjoitti kohtalokkaan illan kulusta Biographyn mukaan myöhemmin näin:

Moottoreiden sammuttua tuli aivan hiljaista, ja sitä seurasivat purserin koputukset hyttimme ovelle ja hän kehotti meitä siirtymään kannelle. Niin teimmekin ja meidät johdatettiin pelastusveneisiin, joiden kerrottiin irtoavan aluksesta mahdollisimman nopeasti. Niin tapahtuikin, ja airon pistäminen keskelle Atlantin valtamerta huhtikuussa samalla, kun jäävuoret kelluivat vieressämme, on erikoinen kokemus.

Ensimmäisenä onnettomuuspaikalle saapui RMS Carpathia -matkustajalaiva kello 4.00. Aluksen miehistö pelasti pelastusveneissä olevia matkustajia, mutta osa heistäkin oli jo menehtynyt kylmyyteen. Pelastuneiden joukossa olivat Elsie ja hänen äitinsä.

Myöhemmin Elsie loi uraa asianajajana ja kuului naisten äänioikeutta Iso-Britanniaan vaatineisiin aktivisteihin. Elsie menehtyi 83-vuotiaana vuonna 1973, yli 60 vuotta Titanicista pelastumisensa jälkeen.

Lähde: Biography

Lue myös: Muistatko Titanic-elokuvan suloisen pikkutytön? Nykyään 26-vuotias kaunotar

Kilpailut

Uusimmat