Kuva: Fotolia

Pohjoisnavalla juostiin maraton 41 asteen pakkasessa - osalla kesti yli kymmenen tuntia

20.04.2016 17:45 - Joose Koskiranta

On tarpeeksi rankkaa juosta maraton lempeässä kesäsäässä, mutta ajattele juoksevasi se lumessa ja 41 asteen pakkasessa.

Suurin osa meistä menisi kauhistuksesta kankeaksi jo ajatuksesta juosta maratoni Pohjoisnavalla. Molempien, matkan, sekä kylmyyden takia. 52 urheaa naista ja miestä ei kuitenkaan tutissut kylmyydestä tai pelosta viime viikonloppuna järjestetyssä The North Pole Marathonissa.

Juoksijat tulivat 18 eri maasta ympäri maailmaa. Mukana oli myös hieman eksoottisimmistakin valtioista tulleita, muun muassa Intiasta ja Kreikasta. 18 osallistujista oli naisia, mikä oli suurin määrä juoksun 12-vuotisessa historiassa. Maraton pidettiin venäläisellä Camp Barneo-leirillä, mikä toimii myös Pohjoisnavan pääkeskuksena.

Rata oli kolme ja puoli kilometriä pitkä ja merkattu lipuin. Osallistujien piti siis juosta 12 kierrosta suorittaakseen täysmittaisen maratonin. Radan varrella oli teltta, missä sai lämmitellä hetken, jos kylmyys yllätti.

Perus T-paidan ja shortsien sijaan juoksijat olivat pukeutuneet kommandopipoihin, laskettelulaseihin, paksuihin rukkasiin, lämpimiin alusvaatteisiin ja vedenpitäviin juoksuhousuihin. Lisäksi ihon piti olla rasvattu aurinkovoiteella.

Tarkka-ampujat vahdissa

Turvallisuussyiden vuoksi radan varrelle oli sijoitettu tarkka-ampujia suojaamaan osallistujia reitillä poikkeavista jääkarhuista. Raportin mukaan jääkarhuja ei kuitenkaan näkynyt.

Amerikkalainen Dorn Wenninger voitti miesten juoksun ajalla 5:37:33. Naisissa pisimmän korren vei amerikkalais-venäläinen Gulzhamal DeFelice ajalla 5:50:12. Kaikki osallistujat suorittivat maratonin loppuun saakka. Ajat kuitenkin vaihtelivat radikaalisti. Joillakin kesti jopa yli kymmenen tuntia.

Suurimmat suosionosoitukset tämän vuoden juoksussa sai ranskalainen Bruno Louges, joka suoritti juoksun hieman alle kymmenessä tunnissa. Viisi vuotta sitten hänelle diagnosoitiin keskushermoston sairaus multippeliskleroosi. Kovien kipujen kanssa koko matkan ajan taistellut sankari pääsi silti maaliin.

Katso lyhyt kooste maratonista alta.

Lue myös: Miehen hurja Guinness-ennätys ei onnistu jokaiselta - katsoi tv:tä lähes 100 tuntia putkeen

Lähde: EkstraBladet

Kilpailut

Uusimmat