Kuva: Fotolia

"Nukuin vasara vieressäni, koska pelkäsin" - suomalaiset muistelevat, miltä tuntui muuttaa omilleen

05.05.2016 14:15 - Senja Rapila

Se vapauden tunne, mikä tulee omilleen muuttaessa, ei ole kaikille tuttu. Jotkut saattavat kaivata esimerkiksi vanhempien tuomaa taloudellista hyötyä, eikä omillaan asumisesta pysty silloin nauttimaan täysin rinnoin.

Jokaiselle on tullut joskus eteen tilanne, kun on ollut pakko pakata laatikot lapsuudenkodista ja suunnata kohti uusia vesiä, oli se sitten opiskelun perässä tai muuten vain. 

Vanhempien hoivasta omilleen muuttaminen on aina suuri muutos ja se herättää ihmisissä erilaisia reaktioita. Kysyimmekin suomalaisilta nyt, että millaisia reaktioita omilleen muuttaminen heissä herätti.

"Äidin ruokia jäi kyllä eniten ikävä, sillä en osaa kokata itse yhtään. Viimeksi viime viikolla etsin netistä ohjetta siihen, miten kananmuna keitetään."

"Omilleen muuttaminen oli todella mahtavaa, sillä siinä vaiheessa ei tarvinnut enää olla kenellekään tilivelvollinen! Saa mennä miten itse haluaa ja olla yksinkertaisesti vapaa."

"Silloin kun muutin ensimmäistä kertaa omilleni, kaupungin äänet pelottivat minua öisin ja oli todella outoa, että suoraan ulko-ovesta ulos astuessa oli jo suoraan kaupungin keskustassa, kun aiemmin asuin keskustan ulkopuolella."

"Tunsin oloni aluksi hieman yksinäiseksi, mutta onneksi minut on kasvatettu sen verran itsenäiseksi, ettei yksin asuminen ole ollut missään vaiheessa erityisen haastavaa. Se tuntuu hyvin luontevalta."

"Ensimmäisen vuoden, jonka asuin omillani, pelkäsin jokaikistä ääntä ja rasahdusta. Nukuin vasara vieressäni aivan jokaisena yönä."

"Olin todella innoissani muuttamassa kotoa jo heti, kun täytin 18. Sitten kun muutin omilleni, todellisuus iski vasten kasvoja. Siinä vasta huomasi, kuinka paljon rahaa todella menee asumiseen ja ruokaan - kaikkeen. Vanhempien luona ei tarvinnut huolehtia niistä."

"Kun muutin ensimmäistä kertaa omilleni, huomasin jonkin ajan kuluttua, että minulla tuli todella kova ikävä perhettäni. Vaikka en aiemmin ole ollut erityisissä väleissä heidän kanssaan, tajusin omilleen muuttaessani erään tärkeän asian; perheeni on ollut aina paikalla, jos olen vaikka tullut olohuoneeseen ja halunnut vain jutustella niitä näitä jonkun kanssa. Yksin asuessa sitä mahdollisuutta ei enää ole."

"Kyllä äidin kokkailuja, ilmaisia pesuaineita ja vessapapereita jäi ikävä. Yllätyksenä tuli se, että miten usein pölyt pitää pyyhkiä asunnosta, ettei ilma mene huonoksi!"

"Kun muutin pois kotoa, ensimmäiset pari kuukautta sujuivat muitta mutkitta. Sitten kun laskuja tuli eräässä kuussa jostain syystä tulla normaalia enemmän, syntyi pieni paniikinpoikanen: Täytyykö minun nyt muuttaa takaisin kotiin? Voinko muuttaa enää koskaan takaisin? Joudunko velkakierteeseen? Onneksi siitäkin selvittiin ja tajusin, että omillaan asuessa rahaa pitää aina olla säästössä pahan päivän varalle."

 Lue myös: 1,5-vuotias Ella tilasi perheelleen lomamatkan Espanjaan - lasten tekemät nettiostokset naurattavat

Lue myös: Onko vanhoista vaatteista luopuminen vaikeaa? Helppo niksi auttaa

Kilpailut

Uusimmat