Kuva: Fotolia

Haluatko kasvattaa omia yrttejä kotonasi? Asiantuntijan helpoilla vinkeillä onnistut

10.05.2017 08:15 - Karoliina Kotala

Omien yrttien kasvattaminen kotona on helpompaa kuin moni uskoisikaan ja onnistuu myös ensikertalaiselta.

Omien hyötykasvien kasvattaminen on nyt äärimmäisen trendikästä. Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttulan mukaan esimerkiksi peruna, mansikka ja marjapensaat ovat nyt isoja hittejä.

- Mutta hyötykasvit kiinnostavat pienessäkin mittakaavassa, ei niin, että tarvitsisi olla valtavan iso kasvimaa, vaan vaikka vain yksi ruukku. Ihmiset haluavat kokeilla ja saada omaa satoa sekä onnistumisen iloa omalle lautaselle, Kerttula kertoo.

Miten ensikertalaisen kannattaisi sitten lähteä liikkeelle?

- Jos koskaan ei ole kasvattanut mitään, niin omien yrttien kasvattaminen kannattaa aloittaa ihan kaupan ruukkuyrteistä. Kaupoissakin on nykyisin isoissa kukkaruukuissa yrttejä myynnissä, jotka lähtevät nopeasti kasvuun. Kun ostat yrtin isossa ruukussa, niin sillä on jo vahva juuristo valmiiksi ja se jaksaa kasvaa, Kerttula neuvoo.

Kaupan isosta ruukusta kasvi voidaan laittaa taas isompaan ruukkuun tai maahan. Suuria määriä yrttiruukkuja ei myöskään tarvitse haalia. Kerttulan mukaan yhdestä yrtistä saa oikealla hoidolla tavallinen perhe koko kesän sadon.

- Kun niistä lähtee napsimaan satoa latvasta pois, niin silloin ne vain haarautuvat ja tuuheutuvat uudestaan.

Kaikkia kasveja kannattaa lannoittaa, myös yrttejä, ne kun tuottavat koko kesän satoa.

- Lannoittaa voit joko kasteluveden mukana tai yrttilannoitepuikkoja käyttäen. Puikkoja tarvitsee laittaa vain kerran kuukaudessa ja silloin voidaan kastella pelkällä vedellä, minkä ansiosta lehdille ei päädy lannoitejäämiä, Kerttula kertoo.

Lue myös: Sisustusvirhe, joka pilaa yöunesi - oletko sinä sortunut?

Kilpailut

Uusimmat