Kuva: Fotolia

Oletko vannoutunut viininjuoja? Katso mitkä oluttyypit sinun kannattaa ottaa haltuun

01.12.2017 13:45 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Maistelu kannattaa aloittaa helpoimmista laaduista.

Olutkulttuuri on ottanut muutaman viime vuoden aikana kovan harppauksen myös Suomessa. Pienpanimoita on noussut ympäri maan tasaiseen tahtiin ja samalla erikoisoluista on tullut entistä useamman valinta.

Jos olutkulttuuri on kuitenkin vielä hakusessa, ei ehkä tiedä, miten kannattaa aloittaa. Hyvä muistisääntö lienee se, että valitsee ensimmäiset maisteluoluensa sieltä kevyimmästä päästä.

- Todella moni aloittaa perinteisellä saksalaisella hefeweizenilla eli vehnäoluella. Siinä hiiva tuo olueen tuttua banaanimaisuutta, ja siksi se on helposti lähestyttävä olut, toteaa Pien-olutkaupan myymälävastaava Hanna Montonen Voice.fi:n haastattelussa.

Tämän lisäksi hieman happamammat oluet kannattaa pitää mielessä.

- Myös hapanoluet ovat hyvä valinta. Niissä ei ole sitä maltaan tai humalan tiettyä makua, mikä löytyy esimerkiksi monista lagereista. Hapanolut on vähän kuin joisi sitruunamehua, sillä maku on kaiken kaikkiaan hyvin erilainen.

Mutta miten sitten kannattaa aloittaa? Montosen mukaan ei ehkä ole järkevintä hankkia kotiin kuutta erilaista olutta, sillä siinä saattaa helposti joutua pettymään. Sen sijaan kannattaa panostaa yhdessä tekemiseen.

(kuva: Fotolia)

- Helpoin tapa on maistella muiden kanssa. Silloin kynnys ostaa se uusi tuote on huomattavasti pienempi, kun tuotteen voi jakaa. Erilaiset tastingit ovat myös hyvä tapa aloittaa. Siellä saa hyvän variaation erilaisista oluista ilman, että pitää hankkia kaikki kotiin, Montonen naurahtaa.

Vannoutuneen viininjuojan kannattaa kokeilla mieluiten esimerkiksi hedelmäisiä American pale aleja, jotka ovat suhteellisen helposti lähestyttäviä.

- Suosittelisin aromikkaista American pale aleja, joissa ei ole liikaa katkeroa. Niistä löytyy sitä samanlaista hedelmäisyyttä, kuin esimerkiksi rieslingistä. Myös hapanoluet ovat hyvä valinta. Toki ei ehkä kannata valita ensimmäisenä sija todella kuivaa geuzea, mutta jokin kriek voisi olla hyvä valinta. Siinä on sellaista punaviinimäisyyteen verrattavaa kirsikkaisuutta ja marjaisuutta, Montonen vinkkaa.

Lue myös: Olutlasi tulee aina huuhdella ennen käyttöä - asiantuntija kertoo miksi

Lue myös: Olut tekee hyvää aivoille? Suomalaistutkimus selvitti

Kilpailut

Uusimmat