Kuva: Shutterstock

Lähdössä mökille? Asiat, jotka kannattaa hoitaa kotona kuntoon ennen lähtöä

13.06.2021 10:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Suomalaisten yleisimpiä virheitä ennen mökille lähtöä onkin tiedottaa reissusta sosiaalisessa mediassa ja jättää asunto tyhjillään olevan näköiseksi.

Kesä on täällä ja samalla alkaa mökkikausi. Moni suomalainen suuntaakin kesäasunnolle, mikä tarkoittaa sitä, että monet asunnot jäävät tyhjilleen pitkäksikin aikaa. 

Ennen loma-asunnolle suuntaamista kannattaa kotona hoitaa asiat kuntoon, jotta kotiin palattua edessä ei ole epämieluista yllätystä. 

Suomen asuntomyyjä Sirpa Plyhm kehottaa varmistamaan, että kodin ilmastointi on laitettu pienemmälle, hanat suljettu ja tietyt sähkölaitteet napattu irti seinästä. 

- Usein ajatellaan, että ilmastointia ei tarvitse pitää päällä asunnosta poissa ollessa. Kuitenkin ilmastoinnin sulkeminen saattaa aiheuttaa kosteutta huoneistoon. Samalla on hyvä katsoa, että pyykki- ja astianpesukoneiden hanat ovat varmasti kiinni, jotta mahdollisen vesivahingon riski pienenee. Sähkölaitteita on hyvä ottaa irti seinästä mahdollisen ukkosen vuoksi, mutta samalla kannattaa miettiä mitä laitteita kytkee pois päältä. Esimerkiksi jääkaappia tai pakastinta ei kannata vahingossa kytkeä irti seinästä, elleivät ne ole tyhjiä ja sulatettuja jo valmiiksi, Plyhm luettelee tiedotteessa. 

On selvää, että pitkään tyhjänä oleva asunto saattaa houkutella myös varkaita. Suomalaisten yksi yleinen virhe onkin tiedottaa sosiaalisessa mediassa lomasuunnitelmistaan.  

- Suosittelen vahvasti, että lomasuunnitelmaa ei kerrota isolle määrälle ihmisiä sosiaalisessa mediassa, sillä varkaat löytävät sieltä myös tietoja. Oma koti kannattaakin jättää asutun näköiseksi, vaikka siellä ei olisikaan, sillä varas ei tiedä onko poissaolosi lyhyt- tai pitkäaikainen. 

- Kerrostalossa kannattaa asunnon väliovi jättää raolleen, jotta postit mahtuvat hyvin luukusta. Harva asia juoruaa enemmän asunnon olevan tyhjillään kuin postiluukusta tursuava postiröykkiö.

Hyvä vinkkilistan esivalmisteluista näet alta.

Varmista asunnon kunnossa pysyminen. Laita ilmastointi pienemmälle, mutta älä sulje sitä kokonaan. Sammuta turhat sähkölaitteet ja ota sähköjohdot irti seinästä. Varmista, että astian- ja pyykinpesukoneiden hanat ovat varmasti kiinni.

Älä julkista tarkkaa lomasuunnitelmaasi sosiaalisessa mediassa ja varsinkaan laita sinne aikoja, jolloin olet poissa kotoa. Jätä asunto asutun näköiseksi ja pidä huolta esimerkiksi siitä, että postin kerääntyminen ei paljasta asiantilaa varkaalle. 

Jos jääkaappi jää päälle, on kannattavaa katsoa, että sinne ei jää matkasi aikana vanhaksi meneviä ruokia. Myös roskat kannattaa viedä ennen matkaa. Jos kotonasi on kasveja, niille kannattaa miettiä automaattikastelua tai pyytää apua naapurilta tai läheisiltä.

Varmista ennen matkaa, että huoltoyhtiöllä on pääsy asuntoosi, jos jotain sattuu. Myös vakuutus on hyvä katsoa läpi, jotta tietää mitä kaikkea se kattaa.

Lue myös: Monen suomalaisen mökillä kyhjöttää laiton kapistus - kuulutko myös tähän joukkoon?

Lue myös: Koronakevät sai Suvi Teräsniskan ostamaan mökin - "Hitto, mikä rahareikä", tähti kertoi IS:lle

Kilpailut

Uusimmat