Kuva: Shutterstock

HS: Häkämyrkytys on salakavala tappaja - tunnista vaaralliset hälytysmerkit

08.01.2023 20:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Häkä­myrkytykseen kuolee Suomessa keski­määrin 50 ihmistä vuodessa.

Häkämyrkytys on petollinen ja vaarallinen tila, joka voi hiipiä elimistöön hyvinkin huomaamatta kirjoittaa Helsingin Sanomat. Häkä ei haise, eikä maistu miltään ja siksi se onkin erityisen salakavala tappaja. Myrkytyksen voi saada mistä tahansa sisätilasta, jossa palaa. Esimerkiksi puulämmitteinen uuni, takka tai sauna voivat aiheuttaa myrkyn pääsemisen sisäilmaan. Myös kaasulämmitin tai -keitin voi aiheuttaa vaaratilanteen ja esimerkiksi retkikeitintä ei tulisi koskaan käyttää vaikka teltan sisällä. 

- Aina kun palaa, muodostuu hiilimonoksidia eli häkää, joka pääsääntöisesti poistuu ilmasta, mutta jos ilmanvaihto ei toimi tai on riittämätön, häkää jää tilaan, Terveystalon Toni Vänni kertoo. 

Häkä on aktiivinen molekyyli, joka elimistöön päästessään sitoutuu veren hemoglobiinin hemi-yksikköön ja syrjäyttää hapen verenkierrosta. Hemi-yksikön keskellä on rauta, joka kuljettaa happea elimistön eri osiin. Kun hiilimonoksidi syrjäyttää hapen elimistön verenkierrosta, ihminen käytännössä tukehtuu. Elimistö tarvitsee happea, jota ilman henki ei kulje. 

Myrkytys voi tapahtua nopeastikin, sillä häkä vapautuu elimistöstä hitaasti. Voikin olla hyvä idea hankkia sisälle häkävaroitin, joka varoittaa ilman liiallisesta häkäpitoisuudesta. 

Pysy tarkkana oireiden varalta

Häkämyrkytys oireilee yleensä päänsärkynä, pahoinvointina ja sekavuutena ja oireiden voimakkuus riippuu häkäpitoisuudesta ja siitä, kuinka pitkäksi aikaa sille altistuu. Myrkytyksen saanut ihminen pitää viedä välittömästi raittiiseen ilmaan. Vännin mukaan myös saunassa kannattaa pysyä tarkkana, sillä jos kova päänsärky tai pahoinvointi iskee, on syytä poistua tilasta välittömästi. Häkämyrkytyksessä ihminen saattaa mennä nopeastikin huonoon kuntoon, eikä välttämättä itse ymmärrä tilanteen vakavuutta. Mitä enemmän häkää on ilmassa, sitä nopeammin myrkytys iskee. Mikäli häkää on ilmassa runsaasti, voi kuolema koittaa jopa alle minuutin sisällä.

Vänni kehottaakin soittamaan hätäkeskukseen aina, jos ihminen on menettänyt tajuntansa häkämyrkytyksen sattuessa. Jos ihminen ehtii mennä tajuttomaksi asti, voi tilanne olla huono, mutta siitäkin saattaa selvitä, mikäli potilas saa ensihoitajilta sataprosenttista happea nopeasti. Myös lievän myrkytyksen sattuessa kannattaa omaa vointia seurata.

- Hyvin lievässä häkämyrkytyksessä oloaan voi seurailla. Pientä päänsärkyä ei vielä tarvitse lääkärin tutkia, mutta jos särky on kovaa ja on esimerkiksi sekavuutta, kannattaa mennä lääkärille arvioon, Vänni kertoo.

Lue myös: Moni kierrättää käytetyn leivinpaperin aivan väärin - tiesitkö, mihin jätteeseen se kuuluu?

Lue myös: Äidin jakama helppo siivousniksi kerää hehkutusta: "Otin heti käyttöön!"

Lue myös: Moni lataa kännykkää tavalla, jossa piilee tulipaloriski: "Tilanne voi olla hengenvaarallinen"

Lähde: Helsingin Sanomat

Kilpailut

Uusimmat