Kuva: Shutterstock

Anna: Lataatko kahvinkeittimen usein illalla valmiiksi aamua varten? Ei ehkä kannattaisi

05.03.2023 16:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Kahvinkeittimen lataus säästää aikaa, mutta sillä on myös suuri vaikutus makukokemukseen.

Kahvinkeittimen lataus illalla valmiiksi voi helpottaa kiireisimpiä aamuja, jolloin aamurutiinien on hoiduttava mahdollisimman tehokkaasti. Anna selvitti, kannattaako keittimen valmiiksi lataaminen kuitenkaan, vai vaikuttaako se suomalaisten lempijuoman makuun liian paljon.

- En suosittele kahvinkeittimen lataamista illalla valmiiksi, jos kahvin mausta haluaa saada mahdollisimman paljon irti, sanoo kaksi kertaa vuoden baristaksi valittu kahviasiantuntija Jarno Peräkylä

Kahvin ja veden seisottaminen keittimessä vaikuttaa auttamatta juoman makuun. Peräkylä testasi, miten kahvinkeittimen lataus aamua varten vaikuttaa kahvin makuun. Testissä oli mukana kaksi tuoretta kahvia ja yksi edellisen illan latauksen kahvi ja toisessa testissä taas yksi tuoreista aineista valmistettu kahvi ja kaksi illalla ladattua kahvia. Kupit sekoitettiin niin, ettei Peräkylä tiennyt missä kupissa oli mitäkin laatua. 

- Tulos oli yllättävän selkeä. Testissä käyttämäni kahvi on normaalisti hedelmäinen, pirskahteleva ja raikas. Edellisenä iltana ladattu kahvi oli maultaan selvästi tasaisempi ja tylsempi eikä yhtä hapokas kuin tuoreista raaka-aineista valmistettu kahvi. Ladattu kahvi maistui myös pölyiseltä ja maltaiselta, Peräkylä kertoo. 

Muutos maussa johtuu kahvin hapettumisesta. Hapettumisprosessi käynnistyy jo siinä vaiheessa, kun kahvi on paahdettu ja jauhettu. Tämän takia on tärkeää säilyttää kahvi mahdollisimman ilmatiiviissä paketissa. Näin kahviin ei pääse happea, joka auttamatta heikentää sen makua.  

Mikäli kuitenkin arvostaa enemmän tehokkuutta kuin kahvin laatua ja makua, ei keittimen valmiiksi lataamisessa sinällään ole mitään vikaa.

- Ei kahvi kuitenkaan ollut täysin juomakelvotonta. Elämässä pitää olla myös realisti, ja jos aikaisin aamulla jokainen minuutti on arvokas, ymmärrän, jos kahvin lataa illalla valmiiksi, Peräkylä toteaa.

Lue myös: Yle: Älä heitä ylijäänyttä kahvia viemäriin, vaan hyödynnä se kekseliäillä tavoilla - katso vinkit

Lue myös: Kahvia ei kannata juoda heti herättyään - lääkäri kertoo syyn

Lue myös: HS: Viisi helppoa vinkkiä, joilla saat suodatinkahvista entistä herkullisempaa

Lähde: Anna

Kilpailut

Uusimmat