Kuva: Shutterstock

Tiedätkö, mitä eroa on "viimeinen käyttöpäivä" - ja "parasta ennen" -merkinnöillä?

17.09.2023 22:15 - Jenni Tuusjärvi / jenni.tuusjarvi@bauermedia.fi

Ruoan syömäkelpoisuuden arviointi saattaa aiheuttaa epävarmuutta, jonka vuoksi syömäkelpoista ruokaa päätyy roskiin.

Onkohan ruoka vielä syötävää, vaikka parasta ennen -päiväys on jo historiaa ja pakkauskin on avattu? Epävarmuuden iskiessä ruoka löytää tiensä suun sijaan roskakoriin.

Kuluttajaliiton mukaan epävarmuus ruoan syömäkelpoisuudesta on yksi suurimpia ruokahävikin aiheuttajia. Etenkin alle 30-vuotiailla aikuisilla on haasteita luottaa omiin aisteihinsa ruoan syömäkelpoisuutta arvioitaessa.

- On olennaista huomata, että elintarvikkeiden päiväysmerkinnöillä on eronsa. Parasta ennen -päiväyksen ohittaneen tuottaan voi vielä käyttää, jos se on aisteilla arvioituna vielä kunnossa. Viimeisen käyttöpäivänsä ohittanutta tuotetta sen sijaan ei ole turvallista syödä, Kuluttajaliiton vastuullisuusasiantuntija Jenni Vainioranta toteaa Kuluttajaliiton julkaisemassa tiedotteessa.

Parasta ennen -päivämäärä tarkoittaa aikaa, johon asti elintarvike ainakin säilyy hyvänä. Elintarviketta voi parasta ennen -päiväyksen umpeuduttua vielä myydä kaupassa ja käyttää ruoanlaitossa, mikäli tuote on aistinvaraisesti arvioituna käyttökelpoinen.

Viimeinen käyttöpäivä -merkintä tarkoittaa päivää, jonka jälkeen elintarviketta ei tule enää myydä eikä käyttää ruoanlaitossa. Tällaisia ovat helposti pilaantuvat tuotteet, kuten esimerkiksi liha ja kala.

- Jos elintarvike näyttää, tuoksuu ja maistuu normaalilta, elintarviketta voi usein edelleen käyttää, vaikka parasta ennen -päivämäärä on ylittynyt, Ruokaviraston erityisasiantuntija Elina Leinonen muistuttaa.

Mikäli pakkaus on avattu, ei päivämäärämerkintöihin voi enää luottaa, vaan merkinnät koskevat ainoastaan avaamattomia pakkauksia. Pakkauksissa mainitaan, kuinka pitkään tuote säilyy avaamisen jälkeen hyvänä ja millaisissa olosuhteissa avattu tuote tulee säilyttää.

Lue myös: Raasta, hauduta, soseuta - voit säästää satoja euroja

Lue myös: Pidä ruoka tuoreena pidempään ja vältä hävikki - 6 toimivaa vinkkiä

Lue myös: Älä heitä tummuneita banaaneja roskiin - neljä helppoa herkkua, jotka voit loihtia niistä

Lähde: Kuluttajaliitto

Kilpailut

Uusimmat