Kuva: Shutterstock

Vuokralainen, pidätkö juhlat uutenavuotena? Muista yksi seikka

29.12.2023 12:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Juhlien järjestäminen silloin tällöin kuuluu tavalliseen elämään myös kerrostaloissa.

Monet tykkäävät juhlistaa uuttavuotta kotibileiden muodossa yhdessä ystävien kanssa. Kerrostaloissa hiljaisuus alkaa yleensä klo 22, mutta Suomen vuokranantajat muistuttaa, että kertaluonteiset ja juuri esimerkiksi  juhlapyhien aikaan osuvat juhlimisen äänet eivät tavallisesti muodosta vuokranantajalle tai taloyhtiölle perustetta varoitukseen. Juhlien järjestäminen silloin tällöin kuuluu tavalliseen elämään, mutta juhlinnassa on kuitenkin aina muistettava kunnioittaa naapureita ja pidettävä juhlimisen äänet kohtuullisina ja sivistyneinä.

Kertaluonteiset bileet eivät siis lähtökohtaisesti täytä varoitukseen johtavan häiritsevän elämän kriteerejä, vaikka ilta venyisikin kotona hieman järjestyssäännöissä mainittua hiljaisuusaikaa pidempään. Juhlijan kannattaa myös muistaa naapureitaan ystävällisen eleen kera, vinkkaa Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Saara Penttilä.

"Juhlat ja niistä kantautuvat äänet kuuluvat tavalliseen elämään ja jokaiseen asuinyhteisöön. Mikäli on aikeissa järjestää uudenvuoden juhlat kotona, voi asiasta ja mahdollisesti aiheutuvasta häiriöstä ilmoittaa ajoissa muille talon asukkaille esimerkiksi jättämällä hyvänmielinen ilmoitus yhteystietoineen talon ilmoitustaululle", Penttilä sanoo.

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei kotibileiden kuulu laajentua taloyhtiön porraskäytävään tai sisäpihalle, vaan juhlia on hyvä viettää sisällä asunnossa. Käytävää ja sisäpihaa saa kuitenkin käyttää huoneistosta poistumiseen ja sinne palaamiseen, mutta hyvät käytöstavat kannattaa muistaa tässäkin ja kunnioittaa naapureiden rauhaa. 

Lue myös: Miten hyödyntää jouluruuan tähteet ja välttää hävikki? Poimi kekseliäät vinkit talteen

Lue myös: Kuinka monta pussilakanaa mahtuu viiden kilon pesukoneeseen? Lasketaanko kilomäärä kuivan vai märän pyykin perusteella?

Lue myös: Valuiko kynttilän steariinit pöytäliinalle? Ei hätää, näin saat tahran pois kotikonstein

Lähde: Suomen vuokranantajat 

Kilpailut

Uusimmat