Kuva: Shutterstock

Tiedätkö, kuinka monta tuntia kasvit tarvitsevat lisävaloa päivässä?

29.12.2023 18:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Kasvivalo antaa huonekasveille puhtia pimeänä talvena.

Kellastuvatko ja tippuvatko huonekasvisi lehdet? Syy tähän voi olla liian vähäinen valon saanti. Kasvivalo tulee siis ehdottomasti tarpeeseen, jos haluaa huonekasviensa selviävän pimeän talven yli.

Loppusyksyn ja talven aikaan kodissa on yleensä luonnonvaloa noin 500 luksin verran, mutta kasvit tarvitsevat valoa keskimäärin tuplasti enemmän eli noin 1000 luksia tai sitäkin enemmän. Kysymys kuuluukin, kuinka monta tuntia kasvit tarvitsevat lisävaloa päivässä? Pitääkö valon olla päällä yötä päivää vai riittääkö tunti päivässä? 

Kasvit kannattaa pimeänä aikana sijoittaa valoisimmalle paikalle kotona, eli valoisimman ikkunan ääreen. Luonnossa kasvit saavat tavallisesti noin puolet vuorokaudesta luonnonvaloa, joten lisävaloa ei tarvitse pitää päällä vuorokauden ympäri, vaan 10-12 tuntia päivässä riittää. Valot voi siis sammuttaa yöksi, jotta kasvit saavat myös levätä. Sijoita valo kasvin läheisyyteen, sillä mitä kauempana valo on, sitä heikempi on myös sen teho. Monet kasvit hyöytyvät lisävalosta lokakuusta maaliskuuhun.

On hyvä muistaa, että valon tarve on kasveilla yksilöllinen. Kannattaa siis selvittää, kuinka suuri tarve valolle milläkin kasvilajilla on. Esimerkiksi palmuvehka tulee toimeen niukemmallakin valolla, kun taas kaktukset vaativat paljon valoa.

Kasvit tarvitsevat valoa voidakseen hyvin. (kuva: Shutterstock)

Lue myös: Nyt on aika siirtyä huonekasvien hoitorutiineissa talviaikaan - 7 vinkkiä, miten huonekasvit selviävät kevääseen

Lue myös: Onko huonekasvi kuoleman kielissä? Katso täsmävinkit, mitä se kaipaa elpyäkseen

Lähde: Kekkilä, Plantagen, Kotiliesi

Kilpailut

Uusimmat