Kuva: Shutterstock

Onko huonekasvi kuoleman kielissä? Katso täsmävinkit, mitä se kaipaa elpyäkseen

26.02.2022 14:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Huonekasvien oireilun tulkitseminen voi olla tarkkaa puuhaa.

Huonekasvien hengissä pitäminen voi tuntua toisinaan ydinfysiikalta ja jokaisella kasvilla onkin omat tarpeensa, joten vaistoihinkaan ei voi aina luottaa. Esimerkiksi keltaiset lehdet eivät suinkaan välttämättä kerro kuivuudesta, vaan täysin päinvastaisesta. Metro-lehti kokosi kolmen yleisen huonekasvin elvytysohjeet.

Peikonlehti

Peikonlehti on melko helppo seuralainen ja pärjäilee huolimattomankin omistajan kanssa. Jos peikonlehti alkaa kuitenkin kellastua, voi syy löytyä liian suorasta auringonpaisteesta. Peikonlehti viihtyy mainiosti varjossakin, mutta kasvaa vauhdikkaimmin puolivaloisassa paikassa.

Moni myös sortuu hoivavietissään yleiseen virheeseen ja kastelee peikonlehteä liikaa, jolloin lehdet voivat myös muuttua keltaisiksi, ruskehtaviksi tai liian pehmeiksi lötköiksi. Värimuutoksia on siis syytä tarkkailla.

Rahapuu

Rahapuu voi saada samanlaisen lämpöhalvauksen kuin peikonlehti ja sekin kärsii liiasta kuumuudesta tai suorasta auringonpaahteesta ikkunan alla.

Rahapuun mielenmaiseman lukeminen voi olla ristiriitaista. Lerpattavat lehdet kertovat vedenpuutteesta, rahapuuta pitäisi muistaa kastella noin kerran viikossa, mutta kuitenkin vasta sitten, kun multa on ehtinyt kuivahtaa edellisestä kastelukerrasta. Kuitenkin jos oireina on lehtien riippumisen lisäksi myös niiden kellastuminen, on taustalla todennäköisemmin ylikastelu kuin kuivuus.

Aloe vera

Aloe vera kuten muutkin kaktuskasvit ovat sinnikkäitä, eivätkä vähästä hätkähdä. Ne eivät kärsi suorasta auringonvalosta eikä kastelun unohtaminenkaan haittaa, sillä aloe vera varastoi nestettä paksuihin lehtiinsä. 

Jos lehtien päät alkavat muuttua ruskeiksi tai rapsahtelevan kuiviksi, on kuitenkin aika kastella kasvi. Jos taas koko lehdet muuttavat väriään vihreästä kellertävään tai ruskeaan, mutta pysyvät pehmoisina, kastelet aloe veraasi todennäköisesti liikaa.

Lue myös: Paras tapa kastella huonekasvit? Nokkela vinkki tekee kastelukannusta tarpeettoman

Lue myös: Viherkasvien yllättävät terveysvaikutukset listattiin - vähentävät muun muassa ahdistusta

Lähde: Metro

Uusimmat