Kuva: Shutterstock

Onko taloyhtiön yhtiökokoukseen pakko osallistua? Moni ei tajua tärkeää seikkaa

02.06.2024 20:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Kaikilla osakkailla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen.

Yhtiökokous voi tuntua pakolliselta pahalta jokakeväisten muidenkin kiireiden seassa, mutta sinne kannattaa kyllä yrittää kammeta itsensä, kehottaa Kuluttajaliitto.

Kuluttajaliitto on ohjeistanut sivuillaan, että oikeutettujen osakkaiden kannattaa osallistua yhtiökokoukseen, mikäli se vain on mahdollista, sillä se on tehokas keino päästä vaikuttamaan omiin asioihinsa.  Kokouksissa voidaan päättää yhteisistä asioista, joihin itsekin todennäköisesti haluaa vaikuttaa. Myös Kiinteistöliitto linjaa, että yhtiökokoukseen osallistuminen on yksi osakkaan tärkeimmistä oikeuksista, jota ei kannata jättää käyttämättä.

Sen lisäksi, että yhtiökokouksissa voidaan äänestää taloyhtiön asioista, pääsee siellä myös kuulemaan tärkeitä tietoja omistamastaan yhtiöstä sekä esittämään myös itse kysymyksiä. Jos osakas vaatii jotakin kiinteistöä koskevaa aihetta käsiteltäväksi yhtiökokouksessa, on se myös lain mukaan otettava käsittelyyn eli yhtiökokous on tosiaankin tilaisuus päästä vaikuttamaan.

Yhtiökokous ei myöskään todellisuudessa ole välttämättä kovinkaan suuri ponnistus, sillä monet taloyhtiöt pitävät kokouksia tavallisesti vain vähimmäismäärän, kerran vuodessa. 

Osakkailla on Kuluttajaliiton mukaan oikeus osallistua yhtiökokoukseen, mutta mitään pakottavaa velvoitetta siihen ei kuitenkaan ole. Mikäli itse on syystä tai toisesta estynyt, on kuitenkin myös mahdollista valtuuttaa toinen henkilö menemään kokoukseen puolestaan. 

Lue myös: Muutto tulossa? 10 asiaa, jotka muuttajan kannattaa laittaa muistilistalle

Lue myös: Asuntojen hinnat laskivat edelleen - lasku suurinta suurissa kaupungeissa

Lähde: Kuluttajaliitto, Kiinteistöliitto

Kilpailut

Uusimmat