Kuva: Shutterstock

Tiesitkö? Näin usein pesusieni tulee vaihtaa - saattaa olla oikea bakteeripesäke

06.07.2024 18:15 - Nina Turunen / niina.turunen@bauermedia.fi

Pesusienet voivat olla bakteereille ja mikrobeille suotuisa kasvualusta.

Luonnolliset pesusienet, loofahit, jotka tunnetaan myös nimellä luffat, ovat suosittuja valintoja ihon pesemiseen ja kuorimiseen suihkussa. Luffa-pesusienet ovat kurkkuperheeseen kuuluvan Luffa-kasvin verkkomaisia hedelmiä, jotka on kuivattu.

Luonnolliset pesusienet tulisi vaihtaa uuteen kolmen tai neljän viikon käytön jälkeen. Keinotekoisten pesusienten vaihtoväli voi olla jopa kaksi kuukautta. Jos kuitenkin pesusieni haisee pahalta tai siinä näkyy merkkejä homeesta, on se heitettävä pois välittömästi.

Kylpyhuoneen kostea ympäristö on bakteereille suotuisa elinympäristö, joten pesusieni saattaa olla saastaisempi kuin osaa kuvitellakaan, Fox News kertoo. Kun luffaa käytetään ihon pesemiseen, sen huokosiin tarttuu muun muassa likaa ja kuollutta ihosolukkoa, mikä voi  johtaa haitallisten mikrobien, homeitiöiden ja bakteerien kasvuun.

Vaihtoehtoja luffalle ovat pesulaput, jotka voidaan pestä pesukoneessa säännöllisin väliajoin tai silikoniset pesuvälineet, jotka voidaan keittää bakteereista tai desinfioida muuten. Luonnollisempi valinta on merisieni, joka sisältää luontaisesti antibakteerisia entsyymejä. Merisienissä ei ole myöskään keinotekoisia säilöntä- ja väriaineita.

Fox Newsin mukaan ihotautilääkärit suosittelevat, että pesusieniä käytetään korkeintaan pari kertaa viikossa. Pesusieniä ei kannata käyttää, jos on vasta tehnyt kasvoihin tai vartaloon karvanpoiston, jotta bakteerit eivät pääse vaurioituneen ihon tai haavojen läpi.

Jokaisen käyttökerran jälkeen kannattaa puhdistaa pesusieni vielä erikseen ja varmistaa, että se kuivuu kokonaan.

Lue myös: Lääkäri muistuttaa viidestä kehonosasta, jotka todennäköisesti peset aina huolimattomasti

Lue myös: Kannattaako dödöä laittaa aamulla vai illalla? Vastaus on selkeä

Lähde: Fox News

Kilpailut

Uusimmat