Kuva: Shutterstock

Vuokranantaja, huolehdi näistä asioista ennen vuokralaisen sisäänmuuttoa: "Voidaan välttyä suuriltakin oikeudenmenetyksiltä"

12.07.2025 14:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Muutamien toimenpiteiden avulla vuokrasuhde lähtee sujuvammin liikkeelle.

Vuokranantajan tehtävät eivät lopu vuokrasopimuksen allekirjoittamiseen, vaan vuokranantajan kannattaa tehdä hieman valmisteluja ennen avainten luovutusta.

Suomen Vuokranantajat ry vinkkaa muutamista toimenpiteistä, jotka vuokranantajan kannattaa tehdä ennen kuin vuokralainen muuttaa asuntoon. Näiden toimenpiteiden avulla vuokrasuhde lähtee sujuvasti liikkeelle.

1. Vakuus tuo turvaa tilanteisiin, joissa vuokralainen ei täytä sopimusvelvoitteitaan. Vuokranantajan kannattaakin pyytää vuokralaista maksamaan vuokravakuus heti sopimuksen solmimisen yhteydessä tai ainakin reilusti ennen asuntoon sisäänmuuttoa, jotta maksusuoritus näkyy tilillä ennen avainten luovutusta. Näin vältetään tilanteet, jossa vuokralainen ei saa avaimia ajallaan vakuuden asettamatta jättämisen takia.

2. Vuokranantajan kannattaa tehdä asunnossa alkutarkastus vuokralaisen kanssa. Asunnosta on suositeltavaa ottaa valokuvia ja mahdolliset viat on hyvä kirjata ylös. 

- Huolellisella dokumentoinnilla voidaan välttyä suuriltakin oikeudenmenetyksiltä, sillä vuokranantajan on pystyttävä näyttämään, milloin vahingot ovat syntyneet, Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Elina Vilponen kertoo tiedotteessa.

3. Asunto ja taloyhtiön tilat kannattaa käydä läpi vuokralaisen kanssa. Sulakkeiden ja päävesihanan sijainti on hyvä käydä läpi, ja vuokralaista voi ohjeistaa myös ilmanvaihdosta ja lattiakaivon puhtaanapidosta. Oleelliset asunnon perustoiminnot voi kirjata esimerkiksi vuokralaiselle annettavaan kodinkansioon.

4. Avoin kommunikaatio vuokranantajan ja vuokralaisen välillä on tärkeää. Vuokralaiselle voi antaa infopaketin, jossa ohjeistetaan muuttoilmoituksen tekemisestä, ovenavauspalvelusta avainten katoamisen varalta, vikailmoitusten tekemisestä ja muista käytännön asioista.

Vuokranantajan kannattaa myös kertoa, miten häneen saa helpoiten yhteyden ja millaisten asioiden tiimoilta vuokralaisen olisi hyvä olla yhteydessä.

- Avoin ja ystävällinen viestintä ehkäisee väärinkäsityksiä ja tukee pitkäaikaista vuokrasuhdetta, Vilponen sanoo.

Lue myös: Tiedätkö, milloin vuokralainen voi osallistua yhtiökokoukseen?

Lue myös: Näin minimoit vuokraustoiminnan riskit - asiantuntija jakaa vinkkinsä

Lue myös: Luvattomalla asunnon jälleenvuokrauksella voi olla vakavat seuraukset

Lähde: Suomen Vuokranantajat 

Kilpailut

Uusimmat

Error - Virhe: 0 - Voice.fi

Pahoittelut (virhe 0)

Hakemaasi sivua ei löytynyt. Käytä navigaatiota löytääksesi hakemasi sivun.