Yksi kodinkone on yleisin kotien tulipalojen aiheuttaja: ”Nämä palot olisi helposti ehkäistävissä”

Yleisimpiä liedellä syttyviä esineitä ovat muoviastiat ja kahvinkeitin.

Julkaistu:

Liesipalot ovat yhä edelleen kotien yleisimpiä tulipaloja, kertoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK tiedotteessaan. Tilanne on erikoinen, sillä kymmenen vuotta sitten liedellä syttyneiden tulipalojen määrä kääntyi laskuun, mutta nyt kehitys junnaa paikoillaan.

SPEKin vanhempi asiantuntija Ilpo Leino pitää tilannetta erikoisena.

– Tämä on erikoista, koska nämä palot olisivat helposti ehkäistävissä. Silti joka vuosi syttyy noin 850 tulipaloa keittiössä. Mikä kumma siinä on, että määrää ei saada alaspäin?, SPEKin vanhempi asiantuntija Leino pohtii.

Lue myös: Akkupalot yleistyvät – näin vältät vaaratilanteet kotona

Yleensä tulipalon syynä on ihmisen toiminta. Moni muun muassa säilyttää liedellä tavaraa, mikä on suuri paloriski. Yleisimpiä liedellä syttyviä esineitä ovat muoviastiat ja kahvinkeitin.

Lue myös: Sähköpyörien akuissa vakava tulipaloriski – arkinen asia voi vaurioittaa akkua herkästi

– Tyhjä liesi sytyttää hyvin harvoin tulipaloa. Liedenrauhaa tuo se, että liedellä tai sen lähellä ei ole mitään syttyvää, Leino sanoo.

Keittiöstä alkanut tulipalo voi aiheuttaa kalliin laskun. Pahimmillaan se voi maksaa yli miljoona euroa. Niiden palojen, joiden syttymissyy on ylimääräinen tavara liedellä, kulut ovat SPEKin tutkimuksen mukaan keskimäärin noin 6 300 euroa. Tiedot perustuvat vakuutusyhtiö LähiTapiolan vakuutusdataan vuosilta 2017–2020.

Vaikka vakuutusyhtiö korvaisikin kustannukset, jää asukkaalle silti paljon haittaa palosta.

– Keittiöpalon vaikutukset eivät ulotu vain keittiöön ja sen kalustoon. Voi olla, että kotoa saattaa joutua joksikin aikaa evakkoon tai palon ja savun takia voi muidenkin huoneiden pintoja ja tavaroita joutua uusimaan, Leino sanoo.

Vahinkojen välttämiseksi myös ruoan vahtiminen kokkaamisen aikana on tärkeää.

– Useimmiten liedellä kärähtää ruoka. Jo pieni määrä rasvaa ruoassa voi sytyttää palon ja aiheuttaa vaaratilanteen. Siksi ruokaa pitää vahtia eikä liedelle kannata jättää valmiiksi kokattua ruokaa vaan siirtää se pois, Leino toteaa.

SPEK suosittelee, että sammutuspeitettä säilytetään keittiössä ja näkyvillä. Hätätilanteessa se nimittäin pitää pystyä ottamaan jopa sekunneissa.

Lähde: SPEK