Mitä laitat yleensä salaattiisi? Kenties jääsalaattia, tomaattia ja kurkkua? Tämä on usein hiukan tylsän kuuloinen sekoitus, joka vaikuttaa lisäksi siltä, ettei se tule täyttämään kovinkaan pitkäksi aikaa.
Salaatti on kaikesta huolimatta terveellinen ruokavaihtoehto, jonka ei tarvitse olla edes tylsän makuinen. Kaiken lisäksi oikein valmistetut salaatit voivat tehdä kehon hyvin kylläiseksikin.
Noudata seuraavia vinkkejä ja tee salaateistasi herkullisia, terveellisiä ja täyttäviä.
Valitse salaattipohja
Vihreät lehtisalaatit ovat yleensä jokaisen salaatin pohja. Valitse siis sellainen salaattipohja, josta tiedät pitäväsi. Voit vaihtoehtoisesti valita useampaakin vihreää salaattisi pohjaksi, hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi pinaatti, kaali, romaine-, frisée- tai jäävuorisalaatti.
Lisää siemeniä
Siemenet eivät ole vain lintujen ruokaa. Ne lisäävät salaattiin rapeutta, makua ja ovat lisäksi hyvä proteiinin lähde. Vaihda siis krutongit siemeniin, kuten seesamin-, chia-, kurpitsan- tai auringonkukansiemeniin.
Muista proteiinit
Proteiinin lisääminen salaattiin tekee siitä entistä terveellisempää. Proteiini auttaa lihasten kasvussa ja painonpudotuksessa. Hyviä proteiininlähteitä ovat esimerkiksi pavut, juustot, kana, kalat, kvinoa ja tofu.
Lisää jotakin makeampaa
Vihreiden salaattien maku voi olla usein karvas, jonka vuoksi salaattiin kannattaa lisätä myös jotakin makeampaa. Kokeile esimerkiksi punajuurta, porkkanaa, maissia tai tuoreita herneitä. Öljykastiketta voi taas makeuttaa esimerkiksi hunajalla tai siirapilla.
Makeutta myös hedelmillä
Salaatista voi tehdä makeamman myös hedelmillä. Täydennä sekoitustasi siis vaikkapa omenalla, päärynällä, rypäleillä, mangolla, rusinoilla tai kuivatuilla karpaloilla.
Tee öljystä kastikkeen pohja
Kylmäpuristettu öljy sisältää paljon ravinteita ja makua. Kokeile siis muitakin vaihtoehtoja kuin tavallista oliiviöljyä, esimerkiksi manteli-, avokado-, maapähkinä-, seesami- tai pellavansiemenöljyä.
Lue aiemmasta artikkelistamme resepti herkulliseen Nizzan salaattiin.
Lähde: Daily Makeover