Millainen matto sopii parhaiten kotiisi? Tutustu kuuteen eri materiaaliin

11.05.2015 23:45 - Henna Koste

Villa, muovi vai juutti? Selvitä, mikä materiaali sopii parhaiten tarpeisiisi.

Oletko hankkimassa uutta mattoa piristämään kotisi sisustusta? Ulkonäön lisäksi erityishuomiota kannattaa kiinnittää materiaaliin. Ota haltuusi faktat, joiden avulla löydät juuri sinun kotiisi sopivan yksilön.

Villa

Villa on suosittu materiaali matoissa. Kiitosta se saa kestävyydestään ja pehmeydestään. Villan hyviin puoliin lukeutuu myös lian hylkiminen. Se soveltuu parhaiteen olohuoneeseen, ruokailutilaan ja tiloihin, joissa on paljon liikennettä. Villa imee kosteutta, joten sitä ei suositella kosteisiin tiloihin. 

Silkki

Tämä ylellinen materiaali on taivaallisen pehmeä jalkojen alla. Silkkimatto vaatii ammattimaista ylläpitoa, ja siihen jää helposti jalanjälkiä. Soveltuu parhaiten makuuhuoneeseen ja muihin huoneisiin, jossa se ei ole jatkuvasti altis liikenteelle.

Puuvilla

Kodikas puuvillamatto on edullinen valinta. Materiaali on myös todella helppohoitoinen. Puuvilla ei ole yhtä pitkäikäinen kuin esimerkiksi silkki- ja villamatto. Puuvillainen matto soveltuu parhaiten keittiöön, lastenhuoneeseen ja oleskelutiloihin. 

Sisal, juutti ja meriheinä

Maanläheisen sisustuksen ystävä ihastuu näihin materiaaleihin. Ne ovat kestäviä, ja luonnonläheisten sävyjen vuoksi ne sulautuvat erilaisiin tiloihin. Joitain mattoja voi olla vaikea puhdistaa karheuden vuoksi. Nämä materiaalit sopivat oleskelutilojen lisäksi hyvin myös parvekkeelle ja terassille. 

Aidot eläinten taljat

Eläimistä tehdyt matot ovat usein pehmeitä ja kestäviä. Taljan hankkimista kannattaa pohtia myös eettisestä näkökulmasta. Parhaiten ne soveltuvat makuuhuoneeseen, toimistoon ja tiloihin, joissa ei ole jatkuvaa kulkua.

Synteettiset materiaalit

Nylon-, viskoosi- ja muovimattojen laatu on parantunut vuosi vuodelta. Ne sopivat mainiosti lapsiperheisiin, ja niiden puhdistaminen on helppoa. Tekokuidut kestävät jonkin verran kosteutta. Muihin materiaaleihin verrattuna, ne eivät näytä aina kovin ylellisiltä ja ne saattavat olla varsin sähköisiä. Nämä matot sopivat hyvin sisälle ja ulos.

Lue myös: Harkitsetko suuria huonekaluostoksia? 6 kysymystä, jotka kannattaa kysyä sitä ennen

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat