Kastele ranteet ja syö currya - 15 nerokasta viilennysniksiä, joita et ehkä tiennyt aiemmin

01.07.2015 14:45 - Reetta Haverinen

Osa suomalaisista on onnensa kukkuloilla, kun lämpömittarin lukema lähentelee 30 astetta. Jotkut taas odottavat viileämpiä säitä kuin kuuta nousevaa, sillä helle saa heidän olonsa tukalaakin tukalammaksi.

Useat suomalaiset eivät ole tottuneet kuumiin kesäkeleihin. Kun ulkoilman lämpötila nousee yli 20 asteen, hiki alkaa valumaan noronaan monien ohimoilta ja vaatteet liimautuvat tiukasti vartaloon.

Tuuletin saattaa helpottaa oloa hetkellisesti. Riemu on kuitenkin varsin pieni, jos olo tuntuu pihakeinussa siltä kuin istuisi saunanlauteilla. Jos siis et ole valmis viettämään aikaasi kellarissa tai ostamaan lentolippua Grönlantiin, voit yrittää helpottaa oloasi näillä nokkelilla nikseillä:

1. Pidä petivaatteitasi jääkaapissa tai pakastimessa ennen sänkyyn menoa

Kylmät lakanat tuntuvat ihanilta kuumana kesäyönä. Älä kuitenkaan ahda peittoasi kylmälaitteeseen, vaan viilennä pakkasessa ainoastaan lakanoita ja liinavaatteita.

Suihkuta sumutepullolla lakanoihin hieman vettä, rullaa lakanat muovipussiin ja laita kylmään muutamaksi tunniksi. Ota petivaatteet pois kylmästä juuri ennen sänkyyn menoa. Tämä temppu viilentää öitäsi taatusti!

2. Laita sänkyysi kotitekoinen kylmäkalle

Täytä vanha sukka kuivalla riisillä ja laita sukka pakastimeen muutamaksi tunniksi. Ota riisillä täytetty sukka pakastimesta juuri ennen sänkyyn menoa. Kylmä ''riisisukka'' viilentää oloasi mukavasti vällyjen välissä.

3. Vaihda nukkumapaikkaasi

Kuuma ilma kohoaa ylöspäin. Siirry siis nukkumaan mahdollisimman lähelle lattianrajaa. Voit pahimalla helteellä laittaa patjan lattialle ja nukkua lattiatasossa. Jos asunnossasi on kaksi kerrosta, siirry kesällä nukkumaan alakertaan.

4. Vaihda tyynyäsi

Matala vanu- tai pumpulityyny takaa helteellä paremmat unet kuin korkea, keinotekoisesta materiaalista valmistettu päänalunen.

5. Viilennä ranteitasi

Saattaa kuulostaa oudolta, mutta ranteiden pitäminen kylmän veden helpottaa hikistä oloa. Kun pulssipisteitä viilennetään, vaikuttaa se kehoon kokonaisvaltaisesti. Helpotus ei ehkä kestä pitkään, mutta ainakin saat hetkellistä helpotusta tukahduttavaan kuumuuteen.

6. Ota haalea suihku

Monet tekevät helteellä sen virheen, että he yrittävät helpottaa oloaan kylmän suihkun alla. Jääkylmän suihkun jälkeen keho kuitenkin ryhtyy taistelemaan kylmyyttä vastaan. Verenvirtaus nopeutuu ja aineenvaihdunta vilkastuu. Pian kehon lämpötila nousee hetkessä. Näin käy varsinkin silloin, jos astelet takaisin kuumaan auringon paisteeseen suoraan suihkusta.

Kylmän veden sijaan ota suihku haalean veden alla. Viilennä kylmällä vedellä ainoastaan pieniä ihoalueita. Pese esimerkiksi kasvosi jääkylmällä vedellä.

7. Vaihda aspiriini parasetamoliin tai ibuprofeiiniin

Jos kärsit päänsärystä, ota kipuun aspiriinin sijaan parasetamolia tai ibuprofeiinia. Amerikkalaistutkimuksen mukaan aspiriini saattaa nostaa kehon lämpötilaa. 

8. Syö currya

Yllättävää kyllä, mutta currylla maustettu ruoka helpottaa tuskaisen kuumaa oloa. Varsinkin kevyiden proteiinipitoisten ruokien, kuten kalan ja kanan kanssa, curryn viilentävät vaikutukset pääsevät oikeuksiinsa. Curryn taika perustuu sen sisältämään kapsaisiiniin, joka stimuloi hien eritystä.

Hikoilu tarkoittaa sitä, että keho kokeilee viilentää itse itseään. Lisäksi iho kostuu ja kostea iho viilentää oloa tehokkaasti.

9. Vältä raskaita ruokia

Raskaiden liharuokien syöminen saa ruoansulatuselimistön käymään täydellä teholla. Samalla kehonlämpötila nousee, kun suolisto joutuu käyttämään enemmän energiaa ruoan käsittelemiseen. 

10. Kuumat juomat

Vaikka helteellä ajatus kuumasta kahvikupista tai teemukista ei houkuttele, on lämpimän juoman nauttiminen fiksua. Kuumat juomat saavat aikaan saman efektin kuin mausteiset ruoat: ensiksi kehon lämpötila nousee, mutta tämän jälkeen kroppa viilentyy hikoilusta johtuen.

11. Vältä kahvia, sokerisia juomia ja alkoholia

Alkoholi on diureetti ja se poistaa kehosta nestettä. Älä siis tissuttele helteellä, sillä kehosi nestetasapaino saattaa kärsiä roimasti, jos et muista nauttia siidereiden ja viinilasillisten välillä tarpeeksi vettä.

12. Pidä ikkunat suljettuina

Monet ihmiset tapaavat hellesäillä pitää kotonaan ovet ja ikkunat auki, jotta asuntoon pääsisi ilmaa. Kodin tuuletusyritys helteellä on kuitenkin turhaa, sillä kuuma helle ilma pääsee ikkunoista ja ovista myös asuntoon. Helteellä on parasta pitää ikkunaluukut suljettuina ja verhot tiukasti ruutujen edessä. Valo ja lämpö eivät siten pääse sisälle asuntoon.

13. Valitse vaatteesi oikein

Vaikka helteellä tekisi mieli kulkea nakuna, on vaatteiden pito päällä fiksua. Ei ainoastaan siksi, että poliisi saattaa tulla pistämään sinut talteen viuhahtelun vuoksi, vaan vaatteet myös viilentävät oloasi. Ihosi ei pääse kuumenemaan, kun suojaat vartaloasi vaatteilla. Valitse päällesi löysiä, ilmavia kuteita, jotka on valmistettu luonnonmateriaaleista. Tiukat, raskaat materiaalit tekevät olostasi entistä tukalamman.

14. Vaihda tennarit sandaaleihin

Avonaisissa sandaaleissa jalkasi saavat hengittää ja ilma pääsee kiertämään varpaissasi.

15. Tee-se-itse ilmastointilaite

Jos kotonasi ei ole kunnollista ilmastointilaitetta, voit viilentää huoneilmaa helposti jäiden ja pöytätuulettimen avulla. Aseta jäillä täytetty kulho pöydälle pöytätuulettimen eteen ja napsauta tuuletin päälle. Jäistä huokuva viileys leviää ympäri asuntoa, kun puhallin tuulettaa sitä ympäri huoneistoa.


Lue myös, kuinka viilennät helteisiä öitä: Pakasta tyynyliina, kostuta yöpaita - täsmävinkit täydellisiin yöuniin kesähelteillä

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat